Η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που οριοθέτησε ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που οριοθέτησε ο Τσίπρας
Στις 18:30 θα γίνει το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας με την ελληνική πλευρά (Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Γ. Σταθάκης) να σημειώνει με νόημα πως στόχος του ραντεβού είναι να «συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες».

Πρακτικά η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που οριοθέτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλο από το να επιτευχθεί συμφωνία ως τις 22 Απριλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup.

Βέβαια, στο τραπέζι της συνάντησης αναμένεται να τεθεί και το καυτό θέμα του φοροπακέτου ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απέστειλε η κυβέρνηση. Οι δανειστές ξεκίνησαν χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να τσεκάρουν μία μία τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την ποσοτικοποίησή τους.

Όπως έγραψε από νωρίς το Euro2day.gr στο πακέτο ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται και 300 εκατ. ευρώ από περικοπές αμυντικών δαπανών, είναι προφανώς «βαρύ», ιδίως όταν έρχεται να προστεθεί σε έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών.

Από τις πληροφορίες -με το σταγονόμετρο- προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τελικά το ακραίο σενάριο το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι, για εξίσωση της τιμής του ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη. Αυξήσεις στους φόρους των καυσίμων όμως θα υπάρξουν. Σύμφωνα με μια πηγή, θα είναι της τάξεως των 2-3 λεπτών ανά λίτρο και δεν θα επηρεάζουν την παραγωγή, παρά μόνο την κίνηση των οχημάτων. Πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη, υγραέριο κίνησης...

Πέραν του βασικού «υπόπτου» -των καυσίμων-, κάθε φορά που αναζητούνται πρόσθετα έσοδα από έμμεσους φόρους ο καμβάς συμπληρώνεται από αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα, ενώ την τιμητική τους σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να έχουν και τα πρόσθετα τέλη.

Το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και κάθε παραλλαγή του απορρίφθηκε σχεδόν με το που έπεσε ως ιδέα στο τραπέζι, το τέλος κινητής τηλεφωνίας και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης παραμένουν υπό συζήτηση.

Με τέλη όμως, το πακέτο δεν κλείνει. Δίνει πιθανόν αφορμές στο ΔΝΤ για κριτική του τύπου «μέτρα Mickey Mouse», όπως φέρεται να είπε ο Πολ Τόμσεν στην επίμαχη συνομιλία με την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία διέρρευσε από τα Wikileaks.
Οι δανειστές φέρονται να ζητούν σκληρά μέτρα τα οποία θα έχουν σίγουρο και μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα αύξησης του συνολικού ποσού εσόδων που βεβαιώνεται από ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ ή περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν με εισπραξιμότητα 81% μπήκαν στο ταμείο τα 2,650 δισ. ευρώ, τα οποία προέβλεπε ο προϋπολογισμός.