Κάουντερ: Δεν μπορεί να συμφωνηθεί νέο κούρεμα

Κάουντερ: Δεν μπορεί να συμφωνηθεί νέο κούρεμα
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών δεν βλέπει εναλλακτική επιλογή ως προς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προς το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Παράλληλα ο Φόλκερ Κάουντερ τονίζει: «Για την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι σαφές: δεν επιτρέπεται να συμφωνηθεί ένα περαιτέρω κούρεμα του χρέους».

Την πάγια γερμανική θέση όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξέφρασε εκ νέου χθες στο Βερολίνο η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους επικεφαλής άλλων τεσσάρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

RP: Κρίσιμο το ερχόμενο καλοκαίρι

Όπως σχολιάζει σήμερα η Rheinische Post, Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν σαφέστατα διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Παρά ταύτα η επικεφαλής του Ταμείου δεν παρέλειψε να επαινέσει χθες την καγκελάριο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «ιδιαίτερα ανθρωπιστική προσέγγιση» της Γερμανίας θα καταγραφεί στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, «το εάν ήταν ιστορική η συνεισφορά της Μέρκελ και στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θα κριθεί πιθανότατα αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει τότε εκ νέου δάνεια δισεκατομμυρίων, εντούτοις εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα είναι σε θέση να το πράξει.

Στο πεδίο αυτό η Λαγκάρντ προχωρά σε μια απαισιόδοξη ανάγνωση των πραγμάτων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχεται πιέσεις επειδή διαθέτει τα χρήματα του Ταμείου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αντί να τα δώσει σε φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, και αυτό παρότι η χώρα αυτή δεν πληροί τις συμπεφωνημένες προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν και πάλι πιο ανταγωνιστική».

Πρόκειται για έναν από τους λόγους που η Κριστίν Λαγκάρντ πιέζει την Άγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε ένα κούρεμα του χρέους, εντούτοις η γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει, παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle