Τζιτζικώστας: Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης

Τζιτζικώστας: Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης
«Θεωρώ στρατηγικό σφάλμα της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι δημιουργούνται τόσα πολλά κέντρα μετεγκατάστασης, τόσο κοντά στα σύνορα. Δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM» και τους δημοσιογράφους, Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας, «για λόγους υγείας, υγιεινής, καθημερινής λειτουργίας, αλλά και ασφάλειας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Είναι στρατηγικό σφάλμα της κυβέρνησης η επιλογή να δημιουργήσει τόσα πολλά κέντρα μετεγκατάστασης στην Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. Αντιπροσωπεύουμε το 20% του πληθυσμού της χώρας και πρέπει να σηκώσουμε ανάλογο βάρος, δηλαδή έως 10.000 πρόσφυγες. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 25.000 πρόσφυγες και σε λίγο διάστημα στην περιοχή μας θα φιλοξενούνται 30.000», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το προσφυγικό έχει την πολύ σοβαρή ανθρωπιστική διάσταση, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, αλλά και τη διάσταση της προστασίας των τοπικών κοινωνιών τόσο στην Ειδομένη, όσο και στις περιοχές που λειτουργούν κέντρα μετεγκατάστασης. «Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας κι αν αυτό το βασικό αγαθό για τους πολίτες δεν παρέχεται από την Πολιτεία, τότε αυτή έχει αποτύχει», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη «έκρυθμη», καθώς όπως είπε «οι ΜΚΟ αποχωρούν η μία μετά την άλλη, παρουσία του κράτους δεν υπάρχει, ενώ η Περιφέρεια και οι Δήμοι χωρίς μέσα, χωρίς τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν κονδύλια, προσπαθούν να στηρίξουν τις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες, στηριζόμενοι στη φιλανθρωπία των συμπολιτών μας και στην καλή θέληση κάποιων εταιριών που στέλνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων, αλλά και να δώσει την δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκταμιεύσει κονδύλια ή να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για το προσφυγικό. Δυνατότητα, την οποία δε δίνει, αφού δεν προχωράει καν την τροπολογία που θα επιτρέπει σε Περιφέρειες και Δήμους να εκταμιεύουν κονδύλια για να βοηθήσουν τις περιοχές που φιλοξενούν πρόσφυγες. «Το να μη δίνει η κυβέρνηση τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια, που η ίδια δεν μπορεί να απορροφήσει, αγγίζει τα όρια του παραλόγου», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο κι ότι εξ αρχής υποεκτίμησε το ζήτημα, είναι και το ότι δεν ενημερώνει σωστά τους πρόσφυγες για την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με ειδικά κλιμάκια (μεταφραστές πήγαν μόλις πριν από μια εβδομάδα στην Ειδομένη...), η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και να βάλει τέλος στην παραπληροφόρηση κάποιων καλοθελητών. Τα σύνορα είναι κλειστά και δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή των προσφύγων στην Ειδομένη.

Στην κυβέρνηση, ενώ συμφωνούν στα λόγια μαζί μας, στην πράξη αποδεικνύονται αναντίστοιχοι και ανακόλουθοι. Οι τελικές αποφάσεις τους λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ