Στη Σμύρνη ο Τσίπρας για το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Στη Σμύρνη ο Τσίπρας για το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Σμύρνη. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες από την Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, κυρίως οι δύο πρωθυπουργοί να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου . Ο κ. Ρούτε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα έχει τονίσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

1. Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

2. Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών

3. Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

4. Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

5. Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

6. Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

7. Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού

8. Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

9. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

10. Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ