Μέρκελ - Ολάντ: Στόχος μας είναι να βάλουμε τη συνθήκη Σένγκεν σε τάξη

Μέρκελ - Ολάντ: Στόχος μας είναι να βάλουμε τη συνθήκη Σένγκεν σε τάξη
Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στην ανάγκη να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τη Δευτέρα.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε τη συνθήκη Σένγκεν σε τάξη, κάτι που θα συμβεί μέσω συντονισμένων ενεργειών, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινών μας πόρων», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία.

Σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής και τη στάση της Αγκυρας, η Μέρκελ τόνισε ότι "οι προσπάθειές μας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη... Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη τα συμφωνηθέντα".

Ο Ολάντ σημείωσε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, είναι καλύτερο να αντιμετωπιστούν κοντά στη γενέτειρά τους.

Βερολίνο: Προτεραιότητα της Συνόδου Κορυφής η βοήθεια στην Ελλάδα

Η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία έχει θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Κατά τη σύνοδο κορυφής θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

"Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα", δήλωσε η συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ