Μάρδας: Στο προσφυγικό ζήτημα μπορούν να βρεθούν λύσεις σε τρεις άξονες

Μάρδας: Στο προσφυγικό ζήτημα μπορούν να βρεθούν λύσεις σε τρεις άξονες
Τη θέση ότι στο προσφυγικό ζήτημα μπορούν να βρεθούν λύσεις σε τρεις άξονες εξέφρασε ο Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο ερώτημα αν θα λειτουργήσει το σχέδιο για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ή οι αντιρρήσεις της τουρκικής πλευράς μπορεί να οδηγήσουν στο «πάγωμα» αυτής της πρότασης, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που έχει πολλές λύσεις. Η άποψή μου είναι ότι η υπερέκθεση του προβλήματος, έτσι όπως γίνεται στον Τύπο, έχω την αίσθηση ότι έχει και ένα στοιχείο υπερβολής.

Οι πολλές λύσεις έχουν σχέση πρώτον με το ΝΑΤΟ. Να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία έχει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πέρα από το τι βρίσκεται μέσα στο ΝΑΤΟ. Αρα ό,τι έχει συμφωνηθεί εντός ΝΑΤΟ εφαρμόζεται. Αν έχουν κάποιες επιφυλάξεις, τα πάντα έπρεπε να ρυθμιστούν πριν από την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά υπάρχει ένας θεσμός, το ΝΑΤΟ. Αποφάσισε κάποια πράγματα, άρα αυτά εφαρμόζονται.

Δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της Ε.Ε. Στη Συνθήκη της Λισαβώνας υπάρχουν τρία άρθρα, το 78,79 και το 80 που με σαφήνεια αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Συνθήκη είναι για να εφαρμόζεται. Υπάρχουν τα θεσμικά όργανα τη Ε.Ε. τα οποία οφείλουν να εφαρμόσουν αυτά που γράφονται στη Συνθήκη και με απόλυτη σαφήνεια για επιμερισμό των βαρών.

Το τρίτο επίπεδο είναι ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, γιατί είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πέρα από το ότι έχει γίνει ευρωπαϊκό και εκεί μπορούν να υπάρξουν λύσεις.

Δεν είμαι ένα πρόβλημα που ψάχνει να βρει λύσεις. Οι λύσεις βρίσκονται σε τρεις άξονες. Απλά και μόνο ή θα ενεργοποιηθούν και οι τρεις ή δύο από τους τρεις ή ένας από τους τρεις. Λύσεις στο πρόβλημα υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ