Ο Τσίπρας βάζει «βέτο» για το προσφυγικό - Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα

Ο Τσίπρας βάζει «βέτο» για το προσφυγικό - Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα
Το προσφυγικό αλλά και το αγροτικό ζήτημα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Χάος επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τους πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί σε νησιά και πόλεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, με δεδομένο ότι το 54%, των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5000 ευρώ το χρόνο, το 92% μέχρι 10.000 ευρώ.

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε νησιά και πόλεις

Περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει μια ανθρώπινο καραβάνι και αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη χώρα.

Ολοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, αφού κανείς δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. Ωστόσο με τα σύνορα να είναι κλειστά, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακόψει τις ροές και να περιορίσει τους

Σε απόγνωση είναι πλέον η κυβέρνηση με το προσφυγικό και σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη ροή των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα προχωρά σε μία πολιτική καθυστερήσεων στη μεταφορά τους.

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας για 2-3 ημέρες θα σταματήσει η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα, ενώ σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα νησιά ενδέχεται τα πλοία να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής διαμονής.

Τους κρατάνε στα νησιά γιατί δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας

Οπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, μιλώντας στο MEGA, στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά.

Kαι όλα αυτά, ενώ οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν σταματούν. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την άφιξη 60 ακόμη μεταναστών στη Λέσβο:

Στον Πειραιά το πλοίο «Αριάνδη» με 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη", μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.
Στις 8 έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Αυτοσχέδιο hotspot στο Ελληνικό
Χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά με λεωφορεία περίπου 800 πρόσφυγες στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέσα σε λίγες ώρες ο χώρος μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο hotspot. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν θέλουν να μείνουν εκεί και δηλώνουν πως θέλουν να πάνε στα σύνορα.
Ο χώρος στο πρώην αεροδρόμιο δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει. Ανοιξε η πρώην αίθουσα αναχωρήσεων προκειμένου να κοιμηθούν και να προστατευθούν από το κρύο, ενώ νερό και φαγητό τους πήγαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Καταυλισμός προσφύγων ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΛΠ

Καθημερινά φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν στη συνέχεια τρόπο να πάνε στα σύνορα.
Μάταια όμως τις περισσότερες φορές, αφού τα σύνορα είναι κλειστά και οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Πολλοί πρόσφυγες με τις οικογένειες τους έφτασαν με τα πλοία που κατέπλευσαν στον Πειραιά και έχουν εγκλωβιστεί εκεί, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ.

Εκεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά μένουν για κάποιες ώρες ή μέρες αναζητώντας πληροφορίες, αλλά και λύσεις για να ξεκινήσουν το ταξίδι για την έξοδο από την Ελλάδα.

Η κατάσταση στον Πειραιά θυμίζει καταυλισμό. Η δυστυχία, οι κακουχίες, η αγωνία και ο φόβος είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ανθρώπων που στοιβάζονται στο σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΛΠ και αναζητούν λύση στο Γολγοθά τους.
Γέμισε το εθνικό οδικό δίκτυο μετανάστες και πρόσφυγες

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη κι άλλοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης. Ήδη από την Πέμπτη έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από Συρία και Ιράκ, αφού είχαν ανοίξει τον φράχτη, για να πάνε στην Ειδομένη. Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Όσοι δεν επέστρεψαν, έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.

Στην Κοζάνη, ομάδα 80 προσφύγων (οικογένειες κυρίως) αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη.

Από τα Τέμπη ξεκίνησαν χθες πεζή εκατοντάδες πρόσφυγες: Ανδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, πήραν μαζί τους τις αποσκευές τους, μπουκάλια νερό και λίγο ψωμί για το δρόμο για να διανύσουν μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων. Αρκετοί από αυτούς κρατούν ελληνικές σημαίες, σαν ένα σινιάλο φιλίας προς τη χώρα μας.

Στην εθνική οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, όπως καταγράφει το trikalanews.gr περίπου 40 πρόσφυγες έχουν σταματήσει στο ύψος της Βασιλικής εξουθενωμένοι από την πεζοπορία 3 ωρών.

Πλέον τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας επί της Εθνικής Οδού, με τον κίνδυνο για τροχαίο δυστύχημα να είναι εξαιρετικά αυξημένος. Οι πεζοπόροι πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς δυνάμεις και πλέον χωρίς στέγη δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Κλειστό Γυμναστήριο των Τρικάλων, αφού τους έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις τους. Η μόνη περίπτωση της επιστροφής τους είναι να δεχθούν να τους μεταφέρει το λεωφορείο που τους οδήγησε μέχρι το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, αλλά είναι άγνωστο αν θα την δεχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ