Στην Άγκυρα για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ

Στην Άγκυρα για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ
Αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνει η καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο του προσφυγικού.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη της θητείας της ως καγκελαρίου από το 2005, έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα: τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της και την απροθυμία των ευρωπαίων εταίρων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει την Δευτέρα στην Άγκυραπροκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως και με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται ασφαλώς η προσφυγική κρίση, αλλά θα συζητηθούν και άλλα θέματα. "Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη και οι δυο πλευρές έχουν εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας. Θα τεθούν τα ζητήματα του πώς μπορούμε να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και να την μετατρέψουμε σε νόμιμη, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στα τουρκικά παράλια και με ποια προγράμματα μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τους Σύρους που βρίσκονται στη χώρα", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η 'Αγκυρα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ακόμη υπάρχουν οι διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, άρα είναι προφανές ότι "μένει ακόμη να γίνει δουλειά".

Φωνή λαού, οργή Γερμανών πολιτικών

Παίρνοντας ως αφορμή τα απογοητευτικά δημοσκοπικά ευρήματα του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, σύμφωνα με τα οποία το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο προσφυγικό, στελέχη του κόμματός της ζητούν όλο και πιο επιτακτικά να τεθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες.

Η δυσαρέσκεια διευρύνεται καθώς πλησιάζει η ημέρα των τοπικών εκλογών παράλληλα σε τρία ομόσπονδα κρατίδια μέσα Μαρτίου, όπου θα καταγραφεί πιο συγκεκριμένα το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής της.

«Οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι συνηθισμένοι από την καγκελάριο να επιλύει προβλήματα σε σύντομο διάστημα», δήλωσε το στέλεχος της K.O. των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και μόνο από τη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση έλαβε σημαντικές αποφάσεις για να δρομολογήσει μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά και να κάνουμε γνωστές τις επιτυχίες μας». Πιο σαφή γλώσσα χρησιμοποίησε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής «Εάν μέχρι την άνοιξη δεν φέρουμε αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πολιτική μας».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ