Αβραμόπουλος: Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που θα την προστατέψουν

Αβραμόπουλος: Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που θα την προστατέψουν
«Η Συνθήκη του Σέγκεν διαθέτει κανόνες που λειτουργούν προληπτικά σε καταστάσεις κρίσης και μπορούν να την προστατέψουν» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο ραδιόφωνο της Rai.


«Κάποιες χώρες μέλη υιοθέτησαν και πάλι ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που επιτρέπεται μόνον ως προσωρινή λύση, υπό πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Η ταυτοποίηση, καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων, όσο και τα τεστ ασφάλειας είναι, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κατέστησε σαφές ότι «η μεταναστευτική κρίση αποτελεί, περισσότερο από κάθε τι άλλο, ένα τεστ για τις ευρωπαϊκές αξίες» και επεσήμανε ότι «Ιταλία και Ελλάδα υπόκεινται σε μεγάλη πίεση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το έχουν κατανοήσει». «Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τύχουν υποστήριξης από τη στιγμή που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να αυξηθεί» συμπλήρωσε.

«Οι δύο χώρες, όμως, έχουν και μία υποχρέωση: Να καταστήσουν λειτουργικά τα hotspots, τα οποία πρέπει να ανοίξουν το γρηγορότερο δυνατό. Κάτι για το οποίο γνωρίζουμε ότι καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ