Τουσκ: Η προστασία των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα

Τουσκ: Η προστασία των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα
Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι "εκ των ων ουκ άνευ" στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι "η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα".

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι "αμφιλεγόμενες" προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει "τρωτή", όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

"Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες", δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.
Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. "Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση", ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου χαρακτήρισε "απαράδεκτα" ορισμένα σημεία της βρετανικής πρότασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία έως το Φεβρουάριο.

ΠHΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ