Προειδοποίηση Σόιμπλε: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα

Προειδοποίηση Σόιμπλε: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα
Για κίνδυνο να λάβει η προσφυγική κρίση ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν δεν αναληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν, κατά την εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προσλάβουν διαστάσεις «χιονοστιβάδας».

Όπως επισήμανε χθες το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση για τα 10χρονα του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Βερολίνο (cep), «χιονοστιβάδες μπορούν να προκληθούν αν ένας κάπως απρόσεκτος σκιέρ πάει στην πλαγιά και μετακινήσει λίγο χιόνι», δήλωσε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν «βρισκόμαστε στο στάδιο που η χιονοστιβάδα έχει φτάσει κάτω στην κοιλάδα ή αν είμαστε στο στάδιο που βρίσκεται στο άνω άκρο της πλαγιάς».

Όπως υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «αν βρισκόμαστε ακόμη στο επάνω μέρος», τότε η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, εκτίμησε.

Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με κάθε τίμημα

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε ότι η μετανάστευση είναι ένα «ραντεβού της κοινωνίας μας με την παγκοσμιοποίηση».

Χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η απρόσκοπτη ροή προσφύγων, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δημιουργεί η μετανάστευση. «Ειδάλλως τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άσχημα για όλους μας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αξιοποίησε το βήμα της εκδήλωσης του cep για να ταχθεί εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε, έχουμε το καταραμένο καθήκον, (...) να εργαστούμε με οποιοδήποτε τίμημα ώστε να επιτύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν διαλυθεί η Ευρώπη, η Γερμανία είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle