Τσίπρας: Αυτοί είναι οι 5 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε

Τσίπρας: Αυτοί είναι οι 5 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε
Την ανάγκη της κοινωνίας για μεταρρυθμιστικές τομές επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.


Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου και τίποτε άλλο.

«Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως η κυβέρνηση οφείλει -παρά τις μεγάλες δυσκολίες- να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής και να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.

«Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας και τους 5 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια:

• διοικητική μεταρρύθμιση

• υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη

• αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων

• καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

• πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς

Σχετικά με το χθεσινό Eurogroup, επισήμανε ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους. Κι αυτό, όπως πρόσθεσε, θα το καταφέρουμε με συνομιλίες με τους εταίρους και χτίζοντας συμμαχίες.

Οπως είπε ακόμη, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σημείωσε, δε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. - Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα βάσει των προγραμματικών δηλώσεων, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η επόμενη εβδομάδα εμπεριέχει την υποχρέωση να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για νομοθέτηση.