Τσίπρας: Να σταματήσει το έγκλημα στο Αιγαίο - Σουλτς: Περισσότερη ενίσχυση στην Ελλάδα

Τσίπρας: Να σταματήσει το έγκλημα στο Αιγαίο - Σουλτς: Περισσότερη ενίσχυση στην Ελλάδα
  Η προσφυγιά υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μόλις πάτησαν το πόδι τους στη Μυτιλήνη, σήμερα το πρωί. Κι ένα κομμάτι αυτής της προσφυγιάς τo πήραν μαζί τους φεύγοντας από τη Μυτιλήνη το μεσημέρι.

«Ζήσαμε την τραγωδία του ερχομού των προσφύγων στην Ευρώπη» είπε ο ίδιος ο κ. Σουλτς, φανερά εντυπωσιασμένος από την εικόνα της γεμάτης από πρόσφυγες βάρκας που ερχόταν στη Λέσβο και την οποία συνάντησαν στον παραθαλάσσιο δρόμο τους από το αεροδρόμιο προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Κι η τραγωδία αυτή δεν είχε τέλος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φεύγοντας από τη Μυτιλήνη οι κ. Τσίπρας και Σουλτς πήραν μαζί τους τον Σύρο πατέρα ενός παιδιού θύματος του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου, όταν βυθίστηκε σκάφος με περίπου 350 επιβαίνοντες με εκατόμβη θυμάτων. Το παιδί αυτό είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο σε νοσοκομείο στην Αθήνα όπου και εξέπνευσε. Οι δυο πολιτικοί πήραν μαζί τους τον πατέρα του παιδιού αυτού, ο οποίος εγκλωβισμένος στη Μυτιλήνη λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία του παιδιού του.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς επισκέφθηκαν, κατά την ολιγόωρη παρουσία τους στη Λέσβο, το Κέντρο πιστοποίησης και καταγραφής στη Μόρια, όπου και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εισόδου και καταγραφής των μεταναστών και των προσφύγων. Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες, ιδιαίτερα ο κ. Σουλτς, ενημερώθηκε για τις συνθήκες εισόδου χιλιάδων ανθρώπων στην Ευρώπη, καθημερινά, μέσω της βόρειας και ανατολικής Λέσβου.

«Μόνο όταν δημιουργήσουμε κέντρα καταγραφής στην Τουρκία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ροής και των πνιγμών στο Αιγαίο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο Μάρτιν Σούλτς σημείωσε πως πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία, στης οποίας τα εδάφη βρίσκονται εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα, η οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση παράλληλα με τα σημαντικά δικά της οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Σουλτς είπε ακόμα πως η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν επαρκεί και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών που δέχονται μεγαλύτερη πίεση, με πρώτη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το όραμα του είναι μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα».

«Η Ευρώπη, όμως, έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, τέλος, ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα επισκεφθεί για το προσφυγικό ζήτημα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισκέφθηκαν, τέλος, τη Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες από μέρους της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Σουλτς συνεχάρη τον δήμαρχο και στο πρόσωπο του τον λαό της Λέσβου για τα αισθήματα αλληλεγγύης που επιδεικνύει προς τους μετανάστες, ενώ σημείωσε και την ανάγκη χρηματοδότησης της αυτοδιοικητικής αρχής για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη αυτή κρίση στο νησί.

Όπως είπε ο κ. Σουλτς, ο κόσμος της Λέσβου, παιδιά και εγγόνια προσφύγων της Καταστροφής του 1922, κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια για όλη την Ευρώπη, υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή την προσπάθεια, τόνισε, πρέπει να την στηρίξουμε έμπρακτα και κυρίως οικονομικά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη Λέσβο να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της.

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε εκτενώς σε πρόταση του κ. Γαληνού για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, την οποία είχε λάβει μερικούς μήνες πριν, και παρέλαβε νέα πρόταση από τον δήμαρχο Λέσβου την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα.