Θεοδωράκης:«Η Ευρώπη ή θα γίνει προοδευτική ή θα ηττηθεί»

Θεοδωράκης:«Η Ευρώπη ή θα γίνει προοδευτική ή θα ηττηθεί»
Με μια αναφορά στο Ποτάμι ξεκίνησε ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο αρχηγός των Ciudadanos, τον χαιρετισμό του προς τους Ευρωπαίους φίλους του που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έδωσαν το παρών στη συνάντηση της Μαδρίτης με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την Ευρώπη και την Ισπανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Από τους φίλους μας στο Ποτάμι πήραμε ένα σύνθημα που μας εκφράζει: να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ισπανία». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Άλμπερτ Ριβέρα κοιτώντας χαμογελαστός προς την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στη συνάντηση της Μαδρίτης πήραν μέρος πολιτικοί από φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης και βέβαια ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γκι Φέρχοφσταντ είπε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι δεξιοί και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ηττηθεί μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και είναι ο καιρός νέες δυνάμεις, δυναμικές, φιλελεύθερες να καθορίσουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα ο Άλμπερτ Ριβέρα ο οποίος σαρώνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ισπανία τόνισε την ανάγκη μιας νέας πολιτικής με ριζικές αλλαγές σε όλους του τομείς.

Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Άλμπερτ Ριβέρα και τον Γκι Φέρχοφσταντ, τούς ενημέρωσε για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα οι συντηρητικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή κυριαρχούν, και στον χώρο της Αριστεράς και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και στον χώρο της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης εξηγώντας τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως συνεχιστής της συντηρητικής πολιτικής που είχε επιλέξει και η προηγούμενη κυβέρνηση. «Η Ευρώπη ή θα γίνει προοδευτική ή θα ηττηθεί» συμφώνησαν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γκι Φέρχοφσταντ και Άλμπερτ Ριβέρα.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ και ο Σταύρος Θεοδωράκης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 9 Νοεμβρίου στην Αθήνα, ενώ ο Σταύρος ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Άλμπερτ Ριβέρα ο οποίος στις 20 Δεκεμβρίου δίνει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη συνάντηση της Μαδρίτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στους Έλληνες ανταποκριτές:

«Η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και όχι μέσα από πολιτικές περιορισμού και λιτότητας. Και βέβαια είναι μεγάλη πρόκληση το προσφυγικό. Είναι ένα πρόβλημα, αλλά και μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπισμό, έχει αλληλεγγύη και δίνει ευκαιρίες σε λαούς που κάποτε θα πρέπει να βρουν μια πορεία συνεννόησης και συνεργασίας με την Ευρώπη. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στη Μαδρίτη και θα συναντήσω ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συζητάμε για την Ευρώπη.

Για όλα αυτά που μας ενώνουν, για όλα αυτά που μας δυναμώνουν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να εντείνει τις επαφές με τους ανθρώπους που έχουν την ίδια οπτική μ' αυτήν. Την πολιτική της ανάπτυξης, την πολιτική της δημιουργίας. Και βέβαια είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαι εδώ για να υποστηρίξω τον Άλμπερτ Ριβέρα, έναν πολιτικό που νομίζω ότι κάνει τη διαφορά στην Ισπανία, έναν πολιτικό οι αρχές του οποίου είναι πολύ κοντά στις αρχές που έχει και το Ποτάμι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ