Παπαδημούλης: Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικής κρίσης

Παπαδημούλης: Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικής κρίσης
Χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών πιέσεων που δημιουργούνται από την έκταση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται σε συνέντευξη του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στην οποία δήλωνε ότι «η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε ορισμένα κράτη-μέλη από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» και σημειώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, θεωρείται αποδεκτή η «έκτακτη και προσωρινή» υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος κράτους-μέλους που οφείλεται «σε ασυνήθεις περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους και έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική δημοσιονομική κατάσταση».

Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης, αφού τονίζει την έκταση της προσφυγικής κρίσης, όπως μάλιστα αυτή έχει αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα των πρόσφατων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν είναι θετική «στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του Συμφώνου Σταθερότητας και εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις», καθώς επίσης «ποια είναι τα στάδια διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, με δεδομένο ότι ο Κανονισμός 1467/1997 ήδη προβλέπει τη χαλάρωση της ρήτρας ελλείμματος σε έκτακτες περιστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ