Μάχη ψήφο με ψήφο για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ - Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Μάχη ψήφο με ψήφο για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ - Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις
Σε απόσταση αναπνοής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία με δύο νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθηκαν από τις εταιρείες Public Issue και Rass για λογαριασμό της εφημερίδας "Αυγή" και της ιστοσελίδας "iefimerida", αντίστοιχα, να δίνουν οριακό προβάδισμα στο κόμμα του Τσίπρα.

Public Issue

Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.

Οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

Με βάση το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue η εκτίμηση των εκλογικών εδρών στη νέα βουλή έχει ως εξής:

-ΣΥΡΙΖΑ: 139 έδρες

-Νέα Δημοκρατία: 79 έδρες

-Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ): 22 έδρες

-Χρυσή Αυγή: 19 έδρες

-ΚΚΕ: 18 έδρες

-Ποτάμι: 12 έδρες

και η ΛΑΕ: 9 έδρες

Rass

Στην δημοσκόπηση της Rass η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του iefimerida, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα 0,7% έναντι της Νεας Δημοκρατίας, σε μια Βουλή που δείχνει ότι θα είναι από εξακομματική έως οκτακομματική.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

-ΣΥΡΙΖΑ: 28.2

-ΝΔ: 27.5

-Χ.Α: 6.7

-ΠΑΣΟΚ: 6.0

-ΚΚΕ: 5.4

-ΠΟΤΑΜΙ: 4.1

-ΛΑΕ: 3.0

-ΑΝΕΛ: 2,5

-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3.0

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης είναι πως η Ν.Δ, συσπειρώνει σχεδόν 8 στους 10 ψηφοφόρους του (78,4%), δείχνοντας να έχει αγγίξει "ταβάνι", αν και μπορεί να "τσιμπήσει" από το 9,3% της αδιευκρίνιστης ψήφου την ύστατη στιγμή.

Θετικό επίσης για τη Νέα Δημοκρατία είναι το γεγονός ότι παίρνει μεγάλο μερίδιο των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 8,2% κατευθύνεται προς τη "γαλάζια" παράταξη), ενώ, αντίθετα, μόλις το 4,8% μετακινείται προς την Κουμουνδούρου από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ "αιμορραγεί" σημαντικά επίσης προς τα αριστερά του, αφού 5,2% των ψηφοφόρων του οδεύουν προς τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ 2% πάνε προς το ΠΑΣΟΚ, 2,1% προς τη Χρυσή Αυγή, 1,7% προς το κόμμα Λεβέντη και 1,5% προς το ΚΚΕ.