Σταθάκης: Η αύξηση των εισφορών του ΕΟΠΥΥ επιστρέφει στους συνταξιούχους

Σταθάκης: Η αύξηση των εισφορών του ΕΟΠΥΥ επιστρέφει στους συνταξιούχους
"Επιβεβλημένη, αλλά οριακή" χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης την αλλαγή στο ύψος των υγειονομικών εισφορών που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ, επισημαίνοντας ότι "τα χρήματα επιστρέφουν στους συνταξιούχους".

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτει ότι η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επισημαίνει την ανάγκη να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προωθήσει μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας, με δεδομένες μάλιστα τις προβλέψεις για θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, στην αρχή του 2016. Χαρακτηρίζει δε, "αρκετά προβληματική έως αδύνατη" κάθε μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Σταθάκη, έναρξη της προεκλογικής περιόδου με μείωση των συντάξεων είναι ένας συνδυασμός που δεν συνηθίζεται. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μείωση συντάξεων αναφορικά με το σκέλος της αύξησης των εισφορών στο υγειονομικό ταμείο. Όπως ξέρετε, τα χρήματα επιστρέφουν στους συνταξιούχους. Δεν πηγαίνουν προφανώς ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χρήση. ‘Άρα πρόκειται για μια επιβεβλημένη μεν, οριακή δε, αλλαγή στο ύψος των υγειονομικών εισφορών που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζουμε το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στο ταμείο του ΕΟΠΠΥ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πήγαμε στο δημοψήφισμα με capital controls και τώρα πηγαίνουμε σε εθνικές εκλογές στο ίδιο πλαίσιο για την αγορά. Πότε θα τελειώσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων στις τράπεζες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εντούτοις πρέπει να υπογραμμίσω ότι έχει ομαλοποιηθεί αρκετά η ροή εισαγωγών και εξαγωγών στη χώρα. Ότι έχει αποκεντρωθεί αρκετά το σύστημα στις τράπεζες και την παραδοσιακή λειτουργία του εμπορίου και των εισαγωγών και των εξαγωγών και ότι δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποια επιπρόσθετα θεσμικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Συνεπώς νομίζω ότι παρά τους περιορισμούς και τις αναπόφευκτες συνέπειες το σύστημα λειτουργεί σχετικά ομαλά. Τώρα η άρση θα εξαρτηθεί πιθανώς από την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και την πλήρη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους εταίρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντός του έτους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δε θα ήθελα να διακινδυνεύσω οποιαδήποτε πρόβλεψη, οπότε παραμένω στους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αρθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ένα διαφορετικό αφήγημα για την ανάπτυξη, αλλά με την ανεργία σε τέτοια ποσοστά πως θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρόβλεψη που υπάρχει αυτή την στιγμή και έχει συμφωνηθεί φυσικά και με τους εταίρους στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος είναι ότι η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Άρα θα υπάρξει μια σχετικά σύντομη επιστροφή στην ανάπτυξη. Από την άλλη αυτό δεν αρκεί διότι χρειάζονται πολλά και επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση και κυρίως η νεανική επιχειρηματικότητα και άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να έχουμε ένα πιο ισχυρό αντίκτυπο στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν ο στόχος της πρωτιάς για τον ΣΥΡΙΖΑ επιτευχθεί αλλά δεν έχει αυτοδυναμία με ποιους θα συγκυβερνήσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς διατηρούμε το θετικό πρόσημο από την εμπειρία μας, τους τελευταίους μήνες, από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα διατηρούμε τη διαχωριστική γραμμή με αυτό που χαρακτηρίζεται ως παλιό πολιτικό σύστημα - τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Γι αυτό και τίθεται το δίλημμα να υπάρξει μια ισχυρή εντολή από την πλευρά των πολιτών με βάθος τετραετίας για μια κυβέρνηση που θα είναι κύριος κορμός της ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπ’ αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι τομές που ευαγγελίζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία καθιστά κάθε συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αρκετά προβληματική έως αδύνατη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ