Στη Λαϊκή Ενότητα προσχώρησαν οι κκ Μαυρόπουλος και Καψάλης

Στη Λαϊκή Ενότητα προσχώρησαν οι κκ Μαυρόπουλος και Καψάλης
Στην Λαϊκή Ενότητα προσχώρησαν οι κκ Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και Αποστόλης Καψάλης, πρώην Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής ενότητας έγιναν οι εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι "είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω δύο δοκιμασμένους αγωνιστές, αλλά και φίλους και συντρόφους, τον Τάσο Μαυρόπουλο, Γενικό Γραμματέα μέχρι τώρα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των μνημονίων και της μνημονιακής πολιτικής που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη μάχη τους προηγούμενους μήνες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μια μεγάλη μάχη με φυσικές καταστροφές που συνέβησαν, στην πρώτη γραμμή, με φωτιές, πάλι στην πρώτη γραμμή, όχι από τα γραφεία, αλλά στο μέτωπο, προκειμένου να διασώσει ανθρώπινες ζωές πρώτα απ’ όλα αλλά και περιουσίες και το φυσικό μας περιβάλλον.

Έκανε μια θαυμάσια δουλειά αυτούς τους μήνες και άφησε μια πολύ ουσιαστική παρακαταθήκη πίσω του. Πιστεύω ότι από δω και μπρος η συνεργασία μας, που ήταν πάντα αδιάληπτη και ουσιαστική, θα συνεχιστεί και ενόψει της εκλογικής μάχης και με ορίζοντα μακροπρόθεσμο και μακρόπνοο για την αλλαγή της κοινωνίας, για να ανοίξουμε ένα δρόμο σε μια προοδευτική και ανεξάρτητη Ελλάδα, χωρίς μνημόνια και χωρίς λιτότητα.

Στο πρόσωπο επίσης του Τάσου Μαυρόπουλου βλέπουμε τους εργαζόμενους στο πυροσβεστικό σώμα, στο λιμενικό σώμα, στην αστυνομία, στους άνδρες και στις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων. Και θέλουμε να πούμε προς όλους αυτούς ότι στηρίζουμε τα δικαιώματα, τα εισοδήματά τους και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ιδιαίτερα.

Το τρίτο Μνημόνιο θέλει να δώσει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα σε αυτά τα δικαιώματα. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε ρύθμιση που θα φαλκιδεύει εισοδήματα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους αυτούς τους χώρους, νευραλγικούς χώρους, στους δυναμικούς αυτούς χώρους, για τη χώρα μας για τον Έλληνα πολίτη. Όπως για όλους τους εργαζόμενους, δεν θα δεχτούμε ούτε ένα βήμα πίσω στις κατακτήσεις, τα δικαιώματα, τα εισοδήματα, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι αυτοί οι χώροι και οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κρίσιμους και σημαντικούς κλάδους.

Με τον Αποστόλη Καψάλη, ο οποίος ήταν Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παραιτήθηκε και αυτός, για λόγους μνημονίου και μνημονιακής πολιτικής, μας συνδέει μακρόχρονη φιλία και συντροφικότητα και κοινοί αγώνες και κοινές προσπάθειες.

Ο Αποστόλης Καψάλης έκανε μια θαυμάσια δουλειά στο ΣΕΠΕ, με παρεμβάσεις σε χώρους που δεν είχε πατήσει ποτέ η επιθεώρηση εργασίας. Με μάχη ενάντια σε συμφέροντα, τα οποία θέλουν να κρατάνε διαλυμένες τις εργασιακές σχέσεις. Και αυτή τη δραστηριότητα ανέπτυξε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο τοπίο διάλυσης, κυριολεκτικά διάλυσης, των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες θυμίζουν γκέτο, κάτεργο και μεσαίωνα στην Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο δύσκολο τοπίο έδωσε τη μάχη του, έχει κάνει μια μεγάλη θετική προσπάθεια και αυτός και αφήνει μια ουσιαστική παρακαταθήκη στο Υπουργείο Εργασίας.

Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η Λαϊκή Ενότητα με αντιμνημονιακή σημαία, με σημαία κατά της λιτότητας και με τη σημαία ψηλά για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική χώρα, δίνει τη μάχη των εκλογών και πιστεύω ότι με τέτοιους καλούς φίλους δίπλα μας, συνεργάτες και στηρίγματα, θα πάμε πολύ καλά και η νίκη θα είναι μαζί μας".

Ο κ.Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως "η παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας δεν έγινε μετά από ώριμη σκέψη και προβληματισμό αν θέλετε. Ήταν απόφαση από τις 12 Ιούλη, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Η θέση όμως, η υπευθυνότητα που είχα από τη θέση αυτή και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου δεν επέτρεψε να υποβάλλω την παραίτησή μου νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή συστρατεύομαι με τη Λαϊκή Ενότητα σε έναν αγώνα απέναντι στα μνημόνια, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ξεπουλάει τη χώρα μας, που ρίχνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και που παραχωρεί, τους παραδίδει απροστάτευτους για εκμετάλλευση. Η αντίληψη του Μνημονίου ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η αντίληψη ότι μπορούν τα εξωθεσμικά κέντρα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως να είναι πάνω από τη λαϊκή βούληση και από τους αντιπροσώπους του λαού δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Αυτή η πολιτική πρέπει να ηττηθεί. Καταλαβαίνω τη σκέψη των συντρόφων μέχρι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξουν, γιατί δεν είναι και εύκολες οι στιγμές, αλλά ο καθένας πρέπει να πάρει θέση, να μην αποστρατευτεί μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και αυτές οι πολιτικές οι μνημονιακές, οι εφαρμοστικοί νόμοι δεν πρέπει να περάσουν. Κάθε μέρα που χάνεται είναι σε βάρος του λαού. Αυτή η πολιτική η μνημονιακή, η βάρβαρη αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική μπορεί και πρέπει να ηττηθεί με ένα ολοκληρωμένο, επεξεργασμένο σχέδιο και ένα λαό αποφασισμένο να την ανατρέψει. Νομίζω ότι η προσπάθεια της Λαϊκής Ενότητας θα στεφτεί με επιτυχία".

Ο κ. Αποστόλης Καψάλης, πρώην Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δήλωσε ότι η "η Εργατική τάξη της χώρας μας και ο κόσμος του καθημερινού μόχθου έχουν ήδη καταγράψει ένα μεγαλειώδες, ιστορικό, ένα αυθεντικά ταξικό ΟΧΙ ενάντια στους νεοφιλελεύθερους ψευδο-μονόδρομους που προσπαθούν να επιβάλουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό το ριζοσπαστικό, ταξικό, ιστορικό ΟΧΙ δεν θα μπορούσε να μείνει πολιτικά ορφανό και τελικά δεν έμεινε. Στο άμεσο μέλλον, στις κάλπες του Σεπτέμβρη και κυρίως στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είναι έτοιμοι και έτοιμες να γράψουν μια ένδοξη ιστορία, καθώς δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Σε ό,τι με αφορά, στηρίζω ολόψυχα τη Λαϊκή Ενότητα και θέτω στη διάθεση των στελεχών της τις δυνάμεις μου, για να επιταχύνουμε, για να διευκολύνουμε την απαλλαγή της χώρας μας από τα αντεργατικά μνημόνια, και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο, τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μνημόνια της υποτέλειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Είμαι χαρούμενος που θα συμβάλλω κι εγώ σε αυτή την προσπάθεια. Καλόν αγώνα να έχουμε. Η εργατική τάξη θα βγει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά".

Στην ανακοίνωση της Λαϊκής ενότητας γνωστοποιείται και το κείμενο της παραίτησης του Τάσου Μαυρόπουλου πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που υποβλήθηκε σήμερα στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Πανούση.

Αθήνα 27-8-2015

Προς κύριο Γιάννη Πανούση, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κύριε Υπουργέ

Υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά. Προσπάθησα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητές μου όσο το δυνατόν καλύτερα, ακολουθώντας το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βουλή.

Από τις 25 Γενάρη μέχρι και τις 12 Ιούλη ο Ελληνικός λαός έδειξε καρτερικότητα, στήριξε την κυβέρνηση, δεν παραδόθηκε στην κινδυνολογία και τους εκβιασμούς και έκανε ό,τι του ζητήσαμε με αποκορύφωμα την 5η Ιούλη και το περήφανο και πατριωτικό ΟΧΙ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποθηκεύουν τη χώρα μας, υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού μας και τον παραδίδουν απροστάτευτο για εκμετάλλευση.

Η συμφωνία της 12ης Ιούλη ήταν ένα καίριο πλήγμα στη λαϊκή ετυμηγορία, στη λαϊκή κυριαρχία και στην κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη στις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις αποφάσεις της Κ.Ε., τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις αρχές, τις αξίες της αριστεράς και τα συμφέροντα του λαού.

Η συμφωνία αυτή βασίζεται στην αντίληψη ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος, ότι τα διορισμένα όργανα στην Ε.Ε. και παγκοσμίως μπορούν να επιβάλλουν πολιτικές αντίθετες στη βούληση του λαού και τους αντιπροσώπους του. Η αφήγηση ότι ακόμα και με μνημόνια θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του λαού και της κοινωνίας με μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο η εκφρασμένη μέχρι σήμερα βεβαιότητά μας ότι με μόνο τη λαϊκή εντολή θα καταργούσαμε τα μνημόνια, με τη δομή που έχει σήμερα η Ε.Ε. και η ευρωζώνη.

Αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, δεν την πιστεύω και δεν μπορώ να την υπηρετήσω. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να ανατραπεί από ένα λαό αποφασισμένο και ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που δεν επιδέχεται διλήμματα και εκβιασμούς.

Στους ανθρώπους με τους οποίους ανεξαρτήτως προέλευσης βρεθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας κοινό αξιακό κώδικα και αντιλήψεις και αγωνιστήκαμε μέχρι σήμερα έχοντας τους ίδιους στόχους, εκφράζω την εκτίμησή μου, με τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούμε πάλι κοντά στους αγώνες ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές και το μνημονιακό δίκαιο που έχει υποκαταστήσει το δίκαιο της χώρας μας, διεκδικώντας ένα καλύτερο κόσμο με επίκεντρο τον άνθρωπο.