Τσίπρας: Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα

Τσίπρας: Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα
Σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αlpha» υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.

«Πρέπει να λογοδοτήσω στους πολίτες, καθώς εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα τον Ιανουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «έχω ήσυχη την συνείδησή μου».

Την απόφαση για τις εκλογές, δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση της συμφωνίας, την είχα λάβει από την 12η Αυγούστου, αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας.

Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση στα όρια, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι ορισμένοι επιχείρησαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Έδωσα μάχη μέτρο προς μέτρο εντός ενός πλαισίου, όπου η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είχε τη θέληση να εκδικηθεί, εξήγησε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειμμα Δημοκρατίας.

«Εάν είχα φύγει από τη διαπραγμάτευση, όπως μου έλεγε η καρδιά μου, την επόμενη ημέρα θα ήμουν αντιμέτωπος με μία κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγούσε και στον εμφύλιο πόλεμο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δηλώντας ότι η επιλογή που έκανε ήταν «επιλογή ευθύνης»

Σχετικά με την έξοδο από την Ευρωζώνη, διαμήνυσε ότι θα συνεπαγόταν μία ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή. «Είμαι περήφανος για την επιλογή της μη εξόδου από το ευρώ» διαβεβαίωσε.

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα το έκανα “ναι” σε μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που είχαμε στην αρχή, στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Αναφερθείς στο εθνικό νόμισμα, ξεκαθάρισε ότι η δραχμή δεν αποτελεί μία επαναστατική επιλογή, καθώς συνεπάγεται την εσωτερική υποτίμηση της χώρας.

«Εκτός Ευρωζώνης μην νομίζετε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα» συνέχισε.

«Δεν είχαμε ποτέ ως σχέδιο τη δραχμή» ξεκαθάρισε εν συνεχεία, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ανέμενε τη σθεναρή συσπείρωση των Ευρωπαίων στα σχέδια της Ελλάδας για αλλαγή της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαθιά αλλαγή της Ευρώπης. Η συμφωνία μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να χτίζουμε νέες συμμαχίες, υπερθεμάτισε, ενώ τόνισε ότι «θα τους κάναμε τη χάρη, εάν απορρίπταμε τη συμφωνία».

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία, παλεύοντας να την αλλάξουμε, αλλά ποτέ δεν θα υιοθετήσουμε τη λογική της» αποσαφήνισε παράλληλα.