Θετικά «βλέπει» ο Moody's την προκήρυξη εκλογών - Πιθανός νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά «βλέπει» ο Moody's την προκήρυξη εκλογών - Πιθανός νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ
Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα είναι πιστωτικά θετική για την Ελλάδα καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μιας νέας και πιο συνεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα βελτιώσει τις προοπτικές εφαρμογής του τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, μειώνοντας τους κινδύνους για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση.

Το παραπάνω σημειώνει σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα οοίκος αξιολόγησης Moody's. Παράλληλαεκτιμά πως ο Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τώρα, ώστε να εξασφαλίσει νέα εντολή για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές.

Η παραίτησή του προσφέρει την προοπτική εδραίωσης μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, όπου ενδεχομένως θα μπορούσε να κυβερνήσει ένας πιο μετριοπαθής ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμα, ή σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα.

Όπως σημειώνει η Moody's, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους και είναι πιθανή μια δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ακόμα και αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί από το κόμμα να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και θα αμβλύνει τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος.

Ο οίκος σημειώνει πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα άμεσο πολιτικό κενό που πιθανότατα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, η επίπτωση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έρθει σε μια περίοδο που οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένες.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ, τα 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων είναι προς το ΔΝΤ. Μόνο περίπου 200 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ESM ενέκρινε τριετές δάνειο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ και την αμέσως επόμενη ημέρα εκταμίευσε την πρώτη δόση ύψους 13 δισ. ευρώ. Πέραν της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ, η δόση αυτή θα καλύπτει επίσης αποπληρωμές ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Moody's. Μια δεύτερη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αν εγκριθούν τα prior actions από την ελληνική Βουλή, ενώ πριν το τέλος του έτους θα δοθούν επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ.