Σκάει "βόμβα" στο ασφαλιστικό: οι αλλαγές που θα απαιτήσουν οι δανειστές

Σκάει "βόμβα" στο ασφαλιστικό: οι αλλαγές που θα απαιτήσουν οι δανειστές
Μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης -δηλαδή των συντελεστών βάσει των οποίων θα προκύπτει το ύψος των συντάξεων που θα απονέμονται από εδώ και στο εξής- ψαλίδισμα των συντάξεων που χορηγούνται ήδη έτσι ώστε να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2016, κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και ριζική αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Είναι μερικά μόνο απότα «καυτά κεφάλαια» του νέου ασφαλιστικού με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη ηελληνική πλευρά ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού τον Οκτώβριο. Τηνώρα που η ελληνική κυβέρνηση μιλάει -δια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας,Γιώργου Κατρούγκαλου- για συγκρότηση «εθνικής πρότασης για το ασφαλιστικό μετη συνδρομή ομάδας ειδικών» οι εκπρόσωποι των θεσμών θα προσέλθουνεφοδιασμένοι:

1. Με το υπογεγραμμένο κείμενο του 3ου μνημονίου το οποίο αναφέρει ότι «οιελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενεςμεταρρυθμίσεις και να προβούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση τηςμακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξεως του0,25% του ΑΕΠ το 2015 και της τάξεως του 1% έως το 2016

2. Με τις αναλογιστικές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η δαπάνη για την καταβολήτων συντάξεων θα ακολουθήσει ανοδική πορεία για όλη την περίοδο μέχρι το 2030κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου το συνολικόκονδύλι να μην εκτοξευτεί αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας.ΣΕΝΑΡΙΑ.

Τα δύο αυτά «εφόδια» με τα οποία θα καθίσουν στο τραπέζι οι δανειστές,συγκροτούν εκρηκτικό κοκτέιλ καθώς η επίλυση προϋποθέτει και νέα περικοπή τωνήδη καταβαλλόμενων συντάξεων αλλά και νέα αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού γιαόσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα. Ήδη, και για τα δύοζητήματα έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα σενάρια όσον αφορά στο τι πρόκειται ναπέσει στο τραπέζι του διαλόγου από φθινόπωρο και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σεπολιτικό επίπεδο:

α) Για να εξασφαλιστεί το 1% του ΑΕΠ -κάτι που μπορεί να γίνει είτε στο σκέλοςτων δαπανών που σημαίνει με νέα περικοπή των συντάξεων είτε στο σκέλος τωνεσόδων με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- συζητείται ήδη η νέα περικοπή γιατο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων εφόσον αυτό ξεπερνά τα 1000 ευρώ.Το σενάριο, προβλέπει ακόμη και τη θέσπιση μιας καινούργιας εισφοράς η οποίαπρακτικά θα αντικαθιστά όλες όσες έχουν επιβληθεί από το 2012 και μετάπροκειμένου να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της απόφασης του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας το οποίο έκρινε παράνομες τις περικοπές από το 2012 και μετά. Οσυνολικός λογαριασμός της νέας εισφοράς, μπορεί και να ξεπεράσει τα τέσσεραδισεκατομμύρια ευρώ καθώς αυτό το ποσό απαιτείται και για να μειωθεί περαιτέρω ησυνταξιοδοτική δαπάνη σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ αλλά και για νααναχρηματοδοτηθούν οι περικοπές που έχουν γίνει μετά το 2012 (σ.σ.: αφορούν σεκόψιμο του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1000 ευρώ σεποσοστό έως και 20%). Όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, στο τραπέζι θα πέσει ημνημονιακή απαίτηση για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών πουκαταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Η απαίτηση αφορά αγρότες (οι οποίοιπληρώνουν πάγιο ποσό ανά εξάμηνο στον ΟΓΑ) αλλά τους ελεύθερουςεπαγγελματίες οι οποίοι δίνουν ένα σταθερό ποσό ανά μήνα ανεξάρτητα από το ύψοςτου εισοδήματός τους. Με το νέο καθεστώς, οι εισφορές θα συνδέονται με τοεισόδημα ενώ θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί ναπέφτει κανένας ασφαλισμένος.

β) Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα καταβληθούν απόεδώ και στα εξής, αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων η «ενοποίηση» κύριας καιεπικουρικής σύνταξης προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του συστήματος(σ.σ.: ο καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης έχει εκτιμήσει ότι τα ετήσιαελλείμματα για τις κύριες συντάξεις ενδέχεται να φτάνουν τουλάχιστον στα 2,4δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ επιπρόσθετο έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώυπάρχει στις επικουρικές). Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο ναυλοποιηθεί καθώς η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων είναι τριμερής (κράτος,εργαζόμενος, εργοδότης) ενώ των επικουρικών διμερής (εργαζόμενος εργοδότης). Ησυζήτηση, αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Θεωρείταιπλέον δεδομένο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν τροποποίηση του νόμου «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» όσον αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης. Πληροφορίεςαναφέρουν ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν ο συντελεστής να μην ξεπερνά –κατάμέσο όρο- το 56% για το άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό συνιστά νέασημαντικότατη περικοπή για τις συντάξεις που θα δίδονται από εδώ και εξήςδεδομένου ότι ο ασφαλιστικός νόμος του 2010 που τέθηκε σε ισχύ από 01/01/2015βγάζει ποσοστά αναπλήρωσης της τάξεως του 64% μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2015 έχει αλλάξει και η βάση υπολογισμού τουσυντελεστή αναπλήρωσης καθώς πλέον λαμβάνονται υπόψη οι αμοιβές πουεισέπραξε ο ασφαλισμένος στο σύνολο του εργασιακού του βίου.

Ψαλίδισμα,κριτήριακαι ΕΚΑΣ

Ο κατάλογος των μέτρων που έρχονται είναι… ατελείωτος. Ήδη ψηφίστηκε ηδιάταξη που ψαλιδίζει τις κατώτατες συντάξεις για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το67ο έτος της ηλικίας τους. Θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για τους μελλοντικούςχαμηλοσυνταξιούχους καθώς το μνημόνιο κάνει λόγο και για θέσπιση κριτηρίωνχορήγησης της κατώτατης σύνταξης ακόμη και σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει το67ο έτος της ηλικίας τους. Ήδη, το πρώτο ψαλίδισμα έγινε καθώς η ελάχιστησύνταξη συνδέθηκε με το ελάχιστο ημερομίσθιο με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτωαπό τα 390 ευρώ (από τα 486 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα στο ΙΚΑ). Όσο για τηνπερικοπή του ΕΚΑΣ, το ψαλίδισμα θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθείέως το τέλος το χρόνου.

πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας