Βούτσης: Πιθανόν εκλογές το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη

Βούτσης: Πιθανόν εκλογές το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη
Οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να γίνουν το Σεπτέμβρη ή και τον Οκτώβρη, αναλόγως των εξελίξεων, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.

«Αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνολικής, όχι μόνο από την κυβέρνηση, ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις. Εισήλθαμε σε μία νέα περίοδο, στην οποία πιθανόν να υπάρξουν και αστάθμητοι παράγοντες», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την διαίρεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε: «Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, επεσήμανε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε - όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή». Πρόσθεσε όμως ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα».

Αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είπε ότι ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπό αυτήν την έννοια, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη νύχτα της Τετάρτης η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το εν λόγω όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ