Ανασχηματισμός προ των πυλών και στο βάθος κάλπες

«Εκείνο που προέχει είναι η υπογραφή της συμφωνίας» αναφέρεται σε δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που βγήκε μετά το τέλος της επώδυνης για την κυβέρνηση ψηφοφορίας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει μία μέρα νωρίτερα σε συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός.
Το κυβερνών κόμμα, σε κάθε περίπτωση, έχει δεχθεί εκ θεμελίων χτύπημα, αφού εκτός των κοινοβουλευτικών του απωλειών, κατά της συμφωνίας τάχθηκαν και 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,ενώ άρχισε ήδη η φημολογία για επικείμενες εκλογές το φθινόπωρο.
«Σανίδα σωτηρίας» της κυβέρνησης αποτελεί, προς το παρόν, η αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας διαμηνύουν ότι δεν θα κάνουν πρόταση μομφής, ενώ τάσσονται σε όλους τους τόνους κατά του ενδεχομένου διεξαγωγής εκλογών τη δεδομένη στιγμή. Κανένα άλλωστε από τα κόμματα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.
Τα προβλήματα με τις απώλειες θα γίνουνάμεσα «τεχνικά». Κάποιοι από τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» στα προαπαιτούμενα κατέχουν υπουργικές θέσεις, από τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν τους νέους νόμους.
Δεδομένη είναι λοιπόν η αντικατάσταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότηση, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου.
Μέχρι στιγμής, δύο μόνο βουλευτές που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα δείχνουν διάθεση παραίτησης από την έδρα τους, ο Δημήτρης Κοδελάς και η Νάντια Βαλαβάνη.
Όσο για τους 39 διαφωνούντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, δεν αποκλείεται να σχηματίσουν τη δική τους κομματική ενότητα. Αυτό όμως που μοιάζει δύσκολο είναι η ομογενοποίησή τους. Ο συνδυασμός Αριστερής Πλατφόρμας, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη – «επικεφαλής» του «όχι»- φαίνεται σχεδόν αδύνατος σε ένα νέο κόμμα.
Δήλωση Σακελλαρίδη
Νωρίς το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη στην εξής δήλωση:
«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».