Χριστοδουλίδης: O Τσίπρας πέτυχε να βελτιώσει το κείμενο συμφωνίας

Χριστοδουλίδης: O Τσίπρας πέτυχε να βελτιώσει το κείμενο συμφωνίας
«Υπάρχει πλέον προοπτική για την ελληνική οικονομία. Είναι ένα πρώτο πράσινο φως, που θα βοηθήσει και προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες.

«Είναι θετικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε να βελτιώσει το κείμενο (της συμφωνίας) το οποίο είχε προωθηθεί από το Eurogroup προς το Συμβούλιο (Κορυφής) των χωρών της Ευρωζώνης. Αν δείτε, είπε, το αρχικό κείμενο, ήταν σαφώς πιο δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να αναφερθεί στα κράτη - μέλη, που υποστήριξαν την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Όταν γίνονται τέτοιες συναντήσεις σε επίπεδο 18 ή 19 που είναι πιο μικρή ομάδα, η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών στηρίζοντας τις θέσεις μιας χώρας είναι σημαντική συνεισφορά. Σίγουρα ήταν η Γαλλία, η Ιταλία, ενώ υπήρχαν και κάποιες άλλες χώρες. Η ομάδα των χωρών που στήριζαν τις ελληνικές θέσεις διαφοροποιείτο ανάλογα και με το θέμα που συζητείτο επί του κειμένου που είδε το φως της δημοσιότητας».

Επίσης, ανέφερε ότι η πιο δύσκολη στιγμή ήταν γύρω στις 6 το πρωί χθες και αφορούσε δύο θέματα επί του κειμένου, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και το θέμα των 50 δισ.

«Ήταν τα θέματα, για τα οποία χρειάστηκε η περισσότερη ώρα για να καταλήξουν σε συμφωνία. Εκεί υπήρξε συμβιβαστική πρόταση από πλευράς Γάλλου προέδρου», σημείωσε.

Όσον αφορά την απόφαση για την έδρα του ταμείου, αυτό, είπε, είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη μέρα, «Ήταν από τα πρώτα θέματα, που άλλαξαν στο κείμενο που είχε έρθει από τους Υπουργούς Οικονομικών. Είχε αλλάξει το Λουξεμβούργο με την Ελλάδα. Το θέμα ήταν το ποσό. Πώς μπορεί να προέλθει ένα τέτοιο ποσό (50 δις) από κρατική περιουσία», εξήγησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ένα από τα κύρια επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς αυτούς τους έξι μήνες σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ήταν από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η πλευρά που ήταν σκληρή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα μιας χώρας για πρόγραμμα, και αυτό είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«'Αρα, αυτούς τους έξι μήνες ενδεχομένως να χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι χρειάζεται η στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό για να μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν», κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ