Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα

 Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί να προβλέψει το μέλλον της Ελλάδας στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, απαντώντας σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα.

Με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου που το πρόγραμμα διάσωσης λήγει το πρακτορεία αναρωτιέται και επιχειρεί να απαντήσει.Ενα από τα συμπεράσματα είναι πως σε περίπτωση μη συμφωνίας η Ελλάδα δεν θα καταστραφεί αμέσως, αλλά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει δίχως την επιβολή capital controls. H αθέτηση πληρωμών δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα άμεσα εκτός ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θα κληθεί να αυτοχρηματοδοτηθεί για ορισμένες εβδομάδες ή μήνες. Η συνέχεια είναι αβέβαιη.

Τι θα συμβεί στις 30 Ιουνίου;

Η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα βρει με τους εταίρους έως τις 30 Ιουνίου θα χάσει την πρόσβαση στα εναπομείναντα κεφάλαια του δεύτερου προγράμματος στήριξης (7,2 δισ. ευρώ).

Το σενάριο και η δυνατότητα νέας παράτασης;

Η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος χωρίς όμως την εκταμίευση χρημάτων, δεν βοηθάει την Ελλάδα, αφού και πάλι θα καθίσταται ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της. Επιπλέον υπενθυμίζεται πως και μία νέα παράταση του προγράμματος απαιτεί την έγκριση του γερμανικού και όχι μόνο, Κοινοβουλίου.

Μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει στην Ελλάδα;

Ο Μάριο Ντράγκι έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα θεωρούνται αξιόπιστες και παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Δίχως την ύπαρξη προγράμματος, οι τράπεζες παύουν αυτομάτως να θεωρούνται αξιόπιστες και η ποιότητα των εγγυήσεών τους θα υποβαθμιστεί άμεσα.

Τι θα γίνει εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ;

Μία πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Ωστόσο αν συμβεί αυτό η χώρα θα χάσει κάθε πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια από το Ταμείο.

Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα;

Η Ελλάδα θα ξεμείνει τελείως από χρήματα μόλις η ΕΚΤ βγάλει από την «πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και ακόμα 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου. Αν η χώρα δεν πληρώσει η πρώτη συνέπεια θα είναι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ