Τσίπρας: Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή για περικοπές στις συντάξεις

Τσίπρας: Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή για περικοπές στις συντάξεις
Για πολιτική σκοπιμότητα κατηγορεί τους θεσμούς ο Αλέξης Τσίπρας ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες: «Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου προσχωρήσουν στον ρεαλισμό».

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στο ρεαλισμό.

Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή επιθυμία μας για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές μας ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπς. Είναι πολύ βαρύ φορτίο για να το αγνοήσουμε.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές αποσαφήνισαν εκ νέου πως η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση τη μείωση των συντάξεων. Το ίδιο μήνυμα, με βολή προς το ΔΝΤ, έστειλε ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας.

Μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις της Κυριακής, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες επαφές, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Τετάρτη, όταν η ΕΚΤ θα εξετάσει εκ νέου την παροχή και το ύψος της έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθεί την Πέμπτη το κρίσιμο Eurogroup; που οι εταίροι φαίνεται να αντιλαμβάνονται ως το τελευταίο περιθώριο για μια συμφωνία, καθότι το κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια πριν την λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, στις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ