Ο Πούτιν και οι τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργοί

Ο Πούτιν και οι τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργοί
Λέγεται συχνά ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι το πιο περίπλοκο κεφάλαιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής λόγω των αντιφάσεων που τις διέπουν.

Από τη μία η διαχρονική καχυποψία των Ελλήνων για το ρόλο των Αμερικανών κυρίως στα εθνικά θέματα, από την άλλη η αδήριτη γεωπολιτική πραγματικότητα που κρατά την Ελλάδα σε ατλαντική τροχιά. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα πιο περίπλοκο στη διεθνή ατζέντα της χώρας το οποίο όμως τυγχάνει άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνοαμερικανική συμπόρευση, καθότι επηρεάζεται από αυτήν ευθέως, ενίοτε και αγρίως: Οι ελληνορωσικές σχέσεις.

Σύνοδος Κορυφής

Ηταν Ιούνιος 2007. Ο αναψοκοκκινισμένος κύριος με το κοστούμι που κόβει νευρικά βόλτες έξω από μία ερμητικά κλειστή αίθουσα του Ciragan Palace στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), έχει σοβαρό λόγο να είναι και να φαίνεται ανήσυχος. Είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα και μέσα στην κλειστή αίθουσα βρίσκονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Σύνοδο επικρατεί πανικός και όλα τα θέματα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς έχει διαρρεύσει ότι οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα: Του South Stream. Το διπλωματικό σοκ είναι μεγάλο διότι η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διμερών ενεργειών που έχουν προηγηθεί οι οποίες αναβάθμισαν ραγδαία τις ελληνορωσικές σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο.

Πράγματι, μετά από ώρα ανοίγουν οι πόρτες και οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν στους δημοσιογράφους τη συμφωνία για τον αγωγό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η κατασκευή του αγωγού ουδέποτε προχώρησε, παρότι έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2008, υπεγράφη στη Μόσχα η επίσημη διακρατική συμφωνία.

Από τη ημέρα της εκλογής του ο Κώστας Καραμανλής είχε δώσει σαφή δείγματα προθέσεων για προσέγγιση με τη Ρωσία. Τον Δεκέμβριο του 2004, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, επισκέπτεται τη Μόσχα και έκτοτε θα ακολουθήσει μπαράζ εκατέρωθεν επισκέψεων κορυφής: Του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2005, τον Σεπτέμβριο του 2006 και τον Μάρτιο του 2007, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξαναβρεθεί στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Απρίλιο του 2008. Έχουν προηγηθεί οι μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, που έδωσαν τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας , και οι εκλογές του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς που οδήγησαν στην επανεκλογή Καραμανλή.

Όλο αυτό το διάστημα, οι ΗΠΑ εκφράζουν τη δυσφορία τους ανοιχτά στέλνοντας μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα ανοίγματα προς τη Ρωσία. Όπως είχε παραδεχθεί αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο, και έμπιστος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης, οι Αμερικανοί διαρκώς, σε κάθε επαφή, σε κάθε συνομιλία, σε κάθε συνάντηση, έθεταν θέμα ακύρωσης της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Τηλεγράφημα της πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσιγκτον αποτυπώνει την υπερατλαντική ανησυχία:

«( Ο Έλληνας πρωθυπουργός) προσπαθεί να εμφανισθεί ότι παίρνει μια ισορροπημένη θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας(…)Πολλοί όμως Ελληνες διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ειδικοί είναι σκεπτικοί και ανησυχούν ότι η Ελλάδα βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι (…)Δεν πιστεύουμε ότι η προσέγγιση του Καραμανλή με τη Μόσχα αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική πολιτική. Σε ορισμένα θέματα, όπως την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια προς τον Πούτιν για τη νίκη του στις εκλογές για τη Δούμα, ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν (…) Έχουμε πει στους Έλληνες ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε πώς μπορεί η Ελλάδα να συμβιβάσει την υποστήριξή της στον αγωγό TGI (Τoυρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας) με τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream, ερώτημα στο οποίο δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική απάντηση».

Τα ανοίγματα προς τη Ρωσία, εξάλλου, δεν περιορίζονται στο ενεργειακό πεδίο. Η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνία για την αγορά 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (BMP-3HE), ύψους 1,2 δις ευρώ. Ενέργεια και Άμυνα πάνε μαζί. Όχι όμως για πολύ.

Η κυβέρνηση Καραμανλή θα χάσει τις πρόωρες εκλογές του 2009 και θα την διαδεχθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Αρχίζει περίοδος «κατάψυξης» των ελληνορωσικών σχέσεων.

Δείτε τις σχέσεις του Παπανδρέου με την Ρωσία ΕΔΩ

Δείτε τι σχέσεις είχε η κυβέρνηση Σαμαρά με τον ΠούτινΕΔΩ

Δείτε τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠούτινΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ