WSJ: Ενδεχόμενο για εκλογές τον Ιούλιο και τρίτο πακέτο τον Δεκέμβριο

WSJ: Ενδεχόμενο για εκλογές τον Ιούλιο και τρίτο πακέτο τον Δεκέμβριο
Η Wall Street Journal γράφει ότι αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας παράλληλα ότι Αθήνα και δανειστές μπορεί να κλείσουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης τον χειμώνα.

Σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η απόφαση της Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα, να συγχωνεύσει τις δόσεις του μήνα προς το ΔΝΤ σημαίνει πως η πρώτη μεγάλη πληρωμή έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου. Γι' αυτό, περιμένουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις περικοπές στον προϋπολογισμό μεταξύ Αθήνας και θεσμών μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου. Εάν οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν να καλέσουν πίσω τους βουλευτές τους γερμανικού κοινοβουλίου για μία επιπλέον συνεδρίαση, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει μία έγκριση επί της αρχής σε Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο.

Είτε αυτή την εβδομάδα είτε την άλλη, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους μίας νέας συμφωνίας βοήθειας, να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε συνδυασμό με τους στόχους που θα πρέπει να «πιάσει» η Ελλάδα και να επεκτείνουν το υφιστάμενο πρόγραμμα πέραν του Ιουνίου. Θεωρούμε πως η επέκταση θα μπορούσε να φθάνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά θα έδιναν τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια, της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών, επαρκή χρόνο για να ψηφίσουν το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την πρώτη πληρωμή, κατά πάσα πιθανότητα του συνόλου ή μέρους του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, πριν από τις 30 Ιουνίου.

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή (3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ) είναι στις 20 Αυγούστου. Αυτό είναι καλό, γιατί πολλά μπορεί να χρειαστεί να συμβούν μέχρι τότε.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να χάσει τη στήριξη των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν παρουσιάσει τα συμφωνηθέντα μέτρα στη Βουλή και να χρειαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τον Πρωθυπουργό είτε να σχηματίσει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό είτε να προκηρύξει εκλογές, ίσως και στις 5 Ιουλίου. Εκτιμούμε πως ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές, σχηματίζοντας ένα συνασπισμό με λιγότερο ριζοσπαστικούς εταίρους, που θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Αθήνα και οι πιστωτές της θα μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα: τη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης».

Η Wall Street Journal συνεχίζει αναφέροντας: «Μέχρι τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη πρέπει να ενημερώσει το ΔΝΤ ότι έρχεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δε θα πληρώσει έως ότου ένα νέο πακέτο διάσωσης εγκριθεί επισήμως. Ωστόσο κάποιοι άλλοι θεωρούν πως μία έγγραφη δέσμευση θα είναι αρκετή, για την ώρα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, σύμφωνα με τη WSJ, είναι το Δεκέμβριο, όταν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Μέχρι τότε, η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει για μία νέα δανειακή σύμβαση, καταλήγει το δημοσίευμα.

WSJ: Σενάριο για εκλογές τον Ιούλιο και τρίτο πακέτο τον Δεκέμβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ