Στίγκλιτς:«Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την οικονομία»

Στίγκλιτς:«Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την οικονομία»
O νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς ασκεί αιχμηρή κριτική στην ΕΚΤ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος τοποθετεί τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο 50%, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τη στάση της και να βοηθήσει τη χώρα, ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζές της προκειμένου να ανακάμψει ο δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο κ. Στίγκλιτς υποστηρίζει πως η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΚΤ ήταν ένα «φάρμακο» που «είχε σχεδιαστεί να σκοτώσει την οικονομία», η οποία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η Γερμανία και άλλοι έχουν εμφανίσει την περίπτωση της Ελλάδας ως την απόλυτη αποτυχία», τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος επαίνεσε την Αθήνα για τη μείωση των δαπανών που πέτυχε.

Ο κ. Στίγκλιτς επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα ήταν λάθος το 2010 και τα επόμενα έτη και πρόσθεσε: «Εάν ήταν μαθητές μου και έρχονταν με μια σειρά μοντέλων όπως αυτό, θα έπαιρναν πολύ κακό βαθμό ή θα κόβονταν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ