Επιστολή Παπαδημούλη - Τσίμερ στον Σουλτς για την έκθεση περί «Grexit»

Επιστολή Παπαδημούλη - Τσίμερ στον Σουλτς για την έκθεση περί «Grexit»
Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, έστειλαν από κοινού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ, σχετικά με τις χθεσινές πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμαζε έκθεση για ένα ενδεχόμενο Grexit.

Αναφερόμενοι στα δημοσιεύματα για τη σύνταξη έκθεσης της Ευρωβουλής σχετικά με τις συνέπειες ενός Grexit κάνουν λόγο για «πολύ σοβαρές» αποκαλύψεις που, όπως τονίζουν, «αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Μάλιστα, αναφέρουν πως τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων «και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ακολουθεί η επιστολή:

Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης-καταγγελίας του Δημήτρη Παπαδημούλη, σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλαν στον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφουμε σχετικά με μερικά άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρονται σε ένα υποτιθέμενο αίτημα που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συνταχθεί μια έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ενός «Grexit» – χωρίς καμία διαβούλευση μαζί σας ή με την Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.