ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με φόντο τις αντιδράσεις για τη συμφωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με φόντο τις αντιδράσεις για τη συμφωνία
Για σήμερα, Πέμπτη το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής στον απόηχο των αντιδράσεων για τη συμφωνία με τους εταίρους, που εκφράστηκαν από βουλευτές του κομμάτος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για την τύχη που μπορεί να έχει η συμφωνία στη Βουλή και έτσι εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά τη νομική διερεύνηση της πιθανότητας να μην τεθεί το κείμενο προς ψήφιση.

Μιλώντας στον Βήμα fm για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά «Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς» (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Το θέμα τέθηκε τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει η εκτίμηση πρόκειται για «νομικό» και όχι «πολιτικό» ζήτημα, δεδομένου ότι το υπάρχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και πιθανόν η χώρα να βρεθεί ξεκρέμαστη απέναντι στις αγορές, αν δεν ψηφιστεί η παράταση της δανειακής σύμβασης.

Κυβερνητικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία, σημειώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η παράταση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Το θέμα πάντως διερευνάται νομικώς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Νίκος Παππάς, αλλά και της μειοψηφίας, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμφωνούν ότι η συμφωνία δεν πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αντίθετη γνώμη διατύπωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας Α.Φλαμπουράρης.