Λαφαζάνης: Μνημόνια και τρόικα τέλος - Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα

Λαφαζάνης: Μνημόνια και τρόικα τέλος - Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα
Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, τόσο σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τη διαπραγμάτευση όσο και για τους τομείς της αρμοδιότητάς.

Ειδικότεα, απευθυνόμενος σε όσους κριτικάρουν και αμφισβητούν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε:«Μην ανησυχείτε, τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα» και πρόσθεσε «Ας μην ελπίζουν κάποιοι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης, Μέρκελ και Σοιμπλε θα εκβιάσουν και θα υπάρξει άτακτη αναδίπλωση. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να το περιφέρουμε στα ευρωπαϊκά όργανα. Το πρόγραμμα μας δεν τεμαχίζεται, δεν χωρίζεται και αν κάποιο θέτουν τελεσίγραφα, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται γιατί δεν εκβιάζεται ο λαός».

Αναφερόμενος στον τομέα της ευθύνης του επανέλαβε την εξαγγελία του ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και του ΑΔΜΗΕ. «Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη νέα βιομηχανική αναζωογόνηση για χώρα», είπε ο κ. Λαφαζάνης και «Γι αυτό χρειάζεται μία σχεδιασμένη ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, πρόσληψη προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα» ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300 χιλιάδες οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Εξήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ και για ανασυγκρότηση της ΔΕΠΑ «χωρίς μεσάζοντες για να πάει το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα ενώ κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης εγκαταλείπεται» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΣΦΑ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει περαιτέρω για την ιδιωτικοποιήσή της η «μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού που εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά».

Προανήγγειλε επίσης την επανεξέταση της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank, σημειώνοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε τις σκανδαλώδεις μεταβιβάσεις» και πρόσθεσε «θα εξετασθούν και σε κάθε περίπτωση ο αγροτικός κόσμος και η παραγωγή θα πρέπει να έχει τη δική του τράπεζα».

Εξέφρασε τέλος, την αντίθεση της κυβέρνησης και με την επένδυση του χρυσού στις Σκουριές, και δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε τις θέσεις μας, στηρίζοντας όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία».