Παπανδρέου: «Αν δεν πηγαίναμε στο μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε...»

Παπανδρέου: «Αν δεν πηγαίναμε στο μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε...»
Για πολεμική κατάσταση έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στο 2009, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν πηγαίναμε σε μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε.

«Την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν πολεμική η κατάσταση. Εμείς βάλαμε πλάτη και φορτωθήκαμε την καυτή πατάτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφοντας τις κρίσιμες τότε ημέρες.

Ο πρόεδρος του Κινήματος έριξε την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ εκ νέου στις πολιτικές και σε όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν μέχρι το 2009 οι ελληνικές κυβερνήσεις, εστιάζοντας στην κυβέρνηση Καραμανλή για τα όσα του άφησε να διαχειριστεί. Επισήμανε ότι “φορτωθήκαμε μία καυτή πατάτα και τελικά τη διαχειριστικάμε”, αλλά, όπως πρόσθεσε “δεν βοήθησε κανένας”. Μάλιστα, αναφερόμενος στις Κάννες αποκάλυψε ότι ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει το δημοψήφισμα, αλλά έβλεπε ότι δεν είχε την κοινοβουλευτική στήριξη και θα πηγαίναμε σε εκλογές.

«Άρα εγώ εκείνη τη στιγμή είχα το εξής δίλημμα: ή πάμε σε εκλογές, όπου ο καθένας θα έλεγε το μακρύ και κοντό και θα χάναμε ότι έχουμε κερδίσει ή να φύγω παρά το γεγονός ότι έχω πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό αποφάσισα γιατί δεν με ενδιαφέρει το προσωπικό μου κόστος». Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, δικαιολογώντας την παραίτησή του. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν θέλανε κάποιοι να εφαρμόσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη είχαμε ξεκινήσει, δηλώνοντας εμμέσως ότι τα γεγονότα δρομολογήθηκαν.

«Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές και όσα κάναμε ή δεν κάναμε… Γυρνούσα ως επαίτης για να ζητήσω στήριξη σε διάφορες χώρες, ποτέ δεν είπα την λέξη διεφθαρμένη χώρα» τόνισε και πρόσθεσε ότι “δεν τα άλλαξα όλα, αλλά έκανα προσπάθειες” παραδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου. “Αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα είχαμε τα βάρη σωστά κατανεμημένα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να φτιάξουμε ένα σοβαρό, δημοκρατικό κράτος, να φτιάξουμε κράτος για να φτιάξουμε οικονομία» επισήμανε.

Επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το χρέος και ότι χρειάζεται ένα σχέδιο για τον ελληνικό λαό, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι εφάρμοσε το σκληρό κομμάτι του λιτότητας χωρίς αλλαγές και έπαιξε τη χώρα στα ζάρια.

Αναφερόμενος γιατί αποφάσισε τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «είχαμε ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση μιας σκληρής πολιτικής, δεν μιλάω για συνεργασία, στη συνεργασία θέτεις όρους (…) Η περίοδος της συγκυβέρνησης μας απομείωσε απο τις βασικές μας αρχές και άξιες.».

Ο πρόεδρος του Κινήματος χαρακτήρισε την κίνησή του να ιδρύσει κόμμα ως “ένα ξεκίνημα και ένα ρίσκο”. Το πήρα, τόνισε, για να στηρίξω μία νέα πορεία και δήλωσε ότι είναι μία νέα αρχή. Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις υπογράμμισε ότι “υπάρχει μία συστράτευση για ένα κόμμα λίγων ημερών και θα φανεί σε δέκα ημέρες.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, τονίζοντας ότι “στην κρίση ακόμα και με αυτοδυναμία δεν μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση. Προτείνω ένα ελληνικό σχέδιο με σημαντικές αλλαγές. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δει τα πραγματικά αίτια; Μακάρι να πάρει όποιο κόμμα, όσους συνομιλητές μπορεί. Το ζητούμενο είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε".