Στις 12.00 η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Στις 12.00 η τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Σε λίγες ώρες θα λάβει τέλος η πολιτική αναταραχή των τελευταίων ημερών είτε με την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας είτε με την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Η τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00. Tο κυβερνητικό επιτελείο, αναζητά τους 12 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων με σκοπό να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώθηκαν 160 θετικές ψήφοι και στη δεύτερη 168. Ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ο λαός δεν θέλει εκλογές. Κάνω τα πάντα για να βγει Πρόεδρος και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και αυτό είναι το δικό μου χρέος. Όσοι ψηφίσουν “παρών” θα έχουν την ευθύνη και θα τους θυμάται ο λαός και κυρίως η ιστορία. Άρνηση εκλογής σημαίνει πολιτικός εκβιασμός. Όσοι δεν ψηφίσουν συντάσσονται με τους Τσίπρα – Καμμένο».

Όσον αφορά τη στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε πως ο αριθμός των 180 πρέπει να συμπληρωθεί χωρίς τις ψήφους τους που ως τώρα αθροίζονται με του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα:

«Ας ψηφίσουν λοιπόν όλοι Σταύρο Δήμα, ώστε να τους βάλουμε, τη Χρυσή Αυγή, στο περιθώριο ό,τι κι αν κάνουν. Φτύσαμε αίμα τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Εγώ ξέρω πολύ καλά τους θανάσιμους κινδύνους που περικλείουν ανόητα “νταηλίκια” και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους μας. Όσοι αυτά επιδιώκουν, είτε είναι ανόητοι, είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Την ίδια ώρα, ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ακόμη και το απόγευμα της Δευτέρας να ανακοινώσει το νέο κόμμα προσδοκώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι.

Θετικά αντιμετωπίζει την εν λόγω εξέλιξη και το Μαξίμου και μαζί με τη μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αισιοδοξεί, κάτι που σημείωσε και ο ίδιος στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ.

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις και στη ΔΗΜΑΡ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και θα οριστεί και η ημερομηνία του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος, όπου θα αποφασισθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεργασία που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις που αναμένεται να οδηγήσουν εκτός κόμματος κάποιους βουλευτές (τους τρεις που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής ΠτΔ, Φούντα, Τσούκαλης, Ψύρρας) και στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές όμως περιορίζονται μέχρι τώρα σε δημοσιεύματα σε φιλικά έντυπα και ιστοσελίδες.