Ψηφίστηκε η ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ και 14 ακόμη τροπολογίες

Ψηφίστηκε η ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ και 14 ακόμη τροπολογίες
Με την κυβέρνηση δια του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «ακατανόητο μπρος- πίσω» στο

θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δια των κοινοβουλευτικών τους εκπρόσωπων να καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί πολιτικάντικα και τον Νίκο Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί «από κοινού» νομοθέτηση για ένα μικρότερο γήπεδο εκεί που ήταν να γίνει το γήπεδο, ψηφίστηκε η επίμαχη ρύθμιση από το Β' Θερινό Τμήμα.

Η ρύθμιση αναμένεται να εγγραφεί άμεσα στο Φύλλο της Κυβερνήσεως αποκτώντας ισχύ νόμου, αφού το νομοσχέδιο για το Νέο Χωροταξικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής στο οποίο περιείχετο ψηφίστηκε και στο σύνολό του.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της διάταξης τάχθηκε και το ΚΚΕ, ενώ προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση κατά τη συζήτησή της στο Τμήμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για «ακατανόητο μπρος- πίσω» του ΣΥΡΙΖΑ και είπε πως ενώ είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες να αναμένουν τροπολογίες εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουδέποτε κατατέθηκε κάποια.

«Ελάτε να νομοθετήσουμε από κοινού ομόφωνα για να φτιαχτεί το γήπεδο στο έδαφος που παραχωρήθηκε κι εδώ και δεκαετίες ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ και δεν έσταξε η ουρά αν έχει δύο- τρεις χιλιάδες λιγότερους καθήμενους», κάλεσε ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας το ότι πολιτεύεται με το δόγμα «να τα έχουμε καλά με όλους».

«Άλλα έλεγε η κυρία Δούρου προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Άλλα έλεγε ο κ. Στρατούλης, άλλα το κόμμα. Άλλα ψήφιζαν στην έναρξη της Επιτροπής άλλα στη λήξη της. Άλλα υποσχόταν ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα κι άλλα έλεγε την Τρίτη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο ίδιο μήκος κύματος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Ο δε Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην πραγματικότητα δεν αποδίδει παρά μόνο μικροπολιτικά, μικροκομματικά και βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι στηρίζει τη ρύθμιση λέγοντας: «θα την στηρίξουμε γιατί το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να γίνει». Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης και η εισηγήτρια Νίκη Φούντα επίσης στήριξαν τη διάταξη, έπειτα από την υιοθέτηση από τον υπουργό των βελτιωτικών αλλαγών που πρότειναν, όπως, άλλωστε, θετική ψήφο έδωσαν και στο Ρυθμιστικό της Αθήνας- Αττικής.

Οι τροπολογίες

Εξάλλου, ψηφίστηκαν και οι υπουργικές τροπολογίες με τις οποίες:

- Επιτρέπεται η δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους δήμους και τα ΝΠΔΔ τους, εκτός κοιμητηρίων και εκτός περιοχών αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και του πολεοδομικού κέντρου των σχεδίων πόλεως. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που διαχειρίζονται κοιμητήρια να ιδρύουν στους ίδιους χώρους και αποτεφρωτήρια οστών.

- Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή Φορέα Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Η/Ο). Μέχρι και σήμερα όσοι ήθελαν να προσφέρουν υποδομή φόρτισης Η/Ο θα έπρεπε να έχουν άδεια Προμήθειας ή Εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πλέον αυτό διαχωρίζεται και αποσυνδέεται, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία.

- Συστήνονται Κτηματολογικά Γραφεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, μετά τη λήξη της μεταβατικής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων ως Κτηματολογικά Γραφεία, με στόχο τη μετάβαση από το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο σύστημα Κτηματολογίου.

- Γίνεται αντικατάσταση και αλλαγή/παράταση της ημερομηνίας λήξης ομολόγων τα οποία κατέχει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), μέχρι 10 Αυγούστου 2014.

- Τα έσοδα από δημοπρατήσεις αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 2008-2012 αποτελούν πόρο ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ ή η ΛΑΓΗΕ ΑΕ είτε υπέρ του «Πράσινου Ταμείου», είτε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΓΗΕ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Για την περίοδο 2013-2015, τμήμα των εσόδων δύναται να διατίθεται μέσω της ΛΑΓΗΕ ΑΕ ως ενίσχυση για επιχειρήσεις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα λόγο της ενίσχυσης έμμεσου κόστους εκπομπών που μετακυλίεται στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Για την περίοδο 2016-2020, η ΛΑΓΗΕ διαχειρίζεται την ίδια ενίσχυση. Η διαδικασία χορήγησης καθορίζεται με σχετική ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

- Διασαφηνίζονται οι ειδικές διατάξεις που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ.

Επίσης έγιναν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες αφορούν σε:

- Εκχώρηση (με ΚΥΑ Υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών) της υλοποίησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

- Χρηματοδότηση του προγράμματος κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων από τον λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του ΑΚΑΠΕ, από πόρους του Υπουργείου Εργασίας, από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών και 10 εκατ. ευρώ από πόρους ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων, για συνέχιση προγράμματος μετά τον Σεπτέμβριο του 2014.

- Τροποποίηση χρήσεων Ζώνης Επιχειρηματικού Πάρκου Μαρκοπούλου και εναρμόνιση με τις προβλέψεις ΓΠΣ σε ένα έτος από τη δημοσίευσή του.

- Εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων με δημοπρασία με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι 25 έτη, με φοροαπαλλαγή για ΟΤΑ και δαπάνη μισθωτή για κόστη ανακαίνισης.

- Ανάδειξη- ενοποίηση Αρχαιολογικού χώρου δήμου Αχαρνών

- Έγκριση Εθνικής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα με αναλυτικό σχέδιο δράσης και δυνατότητα επικαιροποίησης ανά 5 έτη.

- Αλλαγή προθεσμιών Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας, από την επόμενη εργάσιμη υποβολής της αίτησης μέχρι και τις 5/9/2014.

- Επιτρέπεται η μεταποιητική χαμηλής όχλησης χρήση σε χωριά (κάτω από 2.000 κατοίκων) για προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ