Αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για την εισβολή του '74

Αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για την εισβολή του '74
Ποινή-μαμούθ, μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει στην ιστορία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβάλλεται στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να πληρώσει στην Κύπρο για την εισβολή του 1974 και τη διχοτόμηση του νησιού αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ

Το ΕΔΑΔ υποστηρίζειότι το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει την ευθύνηκαι πως η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.

Στην απόφασή του κρίνει ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή Ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας .

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της 10ης Μαΐου 2011, με την οποία το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας».

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ