Μητσοτάκης στο BBC One: Τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν

Μητσοτάκης στο BBC One: Τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν

Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο BBC One και την εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» για το χρόνιο αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ υπογράμμισε ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου» πρόσθεσε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στην δήλωση του Κιρ Στάρμερ για τα Γλυπτά, σχολίασε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω εν συνεχεία».

Για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας

«Εμείς υλοποιήσαμε μία σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται στο ότι πρέπει να μειώσουμε τις βάρκες που φεύγουν από τις ακτές της Τουρκίας και καταφέραμε να το πράξουμε αυτό με μία μεγάλη επιτυχία, δεδομένης της γεωγραφίας μας» σημείωσε κατά η διάρκεια της συνέντευξης του ερωτηθείς για τις μεταναστευτικές ροές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Η Λόρα Κένισμπεργκ αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη αν έγιναν λάθη από το ελληνικό Λιμενικό. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το θέμα ερευνάτε από την ελληνική δικαιοσύνη επισημαίνοντας παράλληλα πως το ελληνικό Λιμενικό «έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες όλα αυτά τα χρόνια». Και γι' αυτό το λόγο «θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την δουλειά που έχουν κάνει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Δείχνοντας τη φωτογραφία με το πλοίο, είπε πως το τραγικό είναι ότι αυτό απέπλευσε γεμάτο με ανθρώπους από την Λιβυή τονίζοντας παράλληλα ότι το κακό στο μεταναστευτικό το κάνουν οι διακινητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου, επίσκεψη κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ