Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμευόμαστε για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμευόμαστε για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις»

Να αποπληρώσει δάνεια από τα πακέτα διάσωσης της περιόδου των μνημονίων που αφορούν συνολικά διάστημα 2 ετών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε [τα δάνεια] πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές».

«Θέλω να συνεχίσω να καθιστώ την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Το Bloomberg σχολιάζει ότι «η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδαν τη χώρα του να πλησιάζει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση “σκουπίδια”. Τόσο η Moody’s όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.»

«Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα ελληνικά ομόλογα φέτος», συνεχίζει το Bloomberg, «με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερο από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης».

«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στο 2,5% περίπου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το οικονομικό πρακτορείο αναφέρει ακόμα:

«Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το μέγιστο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.

Ο Μητσοτάκης έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ των τιμών της ενέργειας, έφτασε το 2022 στο 9,6% του ΑΕΠ από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Δάνεια του πρώτου Μνημονίου

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η διευκόλυνση αυτή αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τις δεύτερες μέσα σε μόλις ένα μήνα, το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, έλαβε το 41% των ψήφων, δίνοντάς του 158 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε το ποσοστό του κόμματος μετά από μια πρώτη τετραετή θητεία και εξασφάλισε επίσης τη μεγαλύτερη διαφορά νίκης από το 1974.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ