Τσίπρας: Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και όχι στις τηλεοράσεις

Τσίπρας: Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και όχι στις τηλεοράσεις
Το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού περιέγραψε ο πρωθυπουργός, στο κυβερνητικό συμβούλιο ζητώντας σκληρή δουλειά από τους υπουργούς του και τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο κ. Τσίπρας, έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ξεκαθαρίζοντας ότι οι φόροι θα εισπραχθούν, τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται από το Μνημόνιο θα εφαρμοσθούν και ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά θα επιχειρηθούν ριζικές τομές στην υγεία, την παιδεία, την ανθρωπιστική κρίση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ. Τσίπρας είχε αυστηρό ύφος προς τους υπουργούς του και ειδικά στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας τους είπε ότι δεν είναι μόνιμοι σε αυτή την θέση.

«Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.

Τους κάλεσε να μην λειτουγούν έχοντας στο μυαλό τους το "έχει ο Θεός". Προειδοποίησε επίσης ότι η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή και μάλιστα είπε ότι σε έξι μήνες κάθε υπουργός θα κληθεί να κάνει έναν απολογισμό του έργου του και θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να σταματήσουν τις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις. «Σας επέλεξα για να κυβερνάμε και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπέςτης τηλεόρασης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και όχι στις τηλεοράσεις. Μιλάει καύτερα όποιος μιλάει με το έργο του, είπ και όχι με τα πολλά λόγια. Εδώ θυμήθηκε και τον στίχο, «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά». Τον ίδιο στίχο είχε πει και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2015.

Στη συνέχειαπεριγράφοντας το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού είπε:

«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ