Τσίπρας: Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε

Τσίπρας: Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε
Το μεγάλο δίλημμα στο οποίο καλούνται να πάρουν θέση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά από έξι μήνες σκληρής μάχης και διαπραγμάτευσης, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να κάνουμε μία τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό, που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί. Είναι μία δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε τις τελευταίες ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ήρθε η ώρα που έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά. Να εξηγήσουμε σε όλους ποιές είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Μπροστά μας έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό ή άτακτη χρεοκοπία. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ, χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, θα σήμαινε σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια», τόνισε.

«Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση», συμπλήρωσε.

«Κάποιοι θεωρούν ότι από τη μία ημέρα στην άλλη υποστήκαμε μετάλαξη. Ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να ασπαστούμε το νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση. Κυρίως γιατί όσοι τα λένε αποκρύπτουν πως όποια άλλη επιλογή θα ήταν λιτότητα».

«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», ανέφερε.

Τι κερδίσαμε από τη μάχη

«Για αυτή τη σκληρή μάχη που δώσαμε, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν. Προσπαθήσαμε μάταια και για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Αψηφήσαμε τη χρηματοοικονομική ασφυξία, την τιμωρητική επιλογή των capital controls, φτάσαμε στη στάση πληρωμών», τόνισε.

«Καταφέραμε, μέσα στις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε κάποια πράγματα. Αναδείξαμε την ακαμψία και τη σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθαρχίας και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εγώ η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι διαρκής και σκληρή, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε απαντήσεις που «δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ και απερίσκεπτα με δήθεν μαγικές λύσεις για την αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσαν την κατάληξη αυτή των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Θέλω να θέσω ανοιχτά όχι το εύκολο σενάριο, αλλά το ερώτημα τι κάνουμε στα δύσκολα, πως αντιδρούμε, με ποιο σχέδιο, με ποια προοπτική πέρα από το να παλέψουμε. Με τον πολιτικό αναχωρητισμό που θα επιτρέψει στο παλιό σύστημα να αναλάβει και πάλι τα ηνία; Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε εμείς τη μάχη δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον λαό που πίστεψε στην έντιμη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις και είναι λάθος τα ρήγματα στρατηγικής που διευρύνθηκαν να διευρυνθούν κι άλλο με τακτικισμούς. Ωστόσο δυστυχώς, όπως είπε, υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα. Θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης του Ιουλίου, ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός, αν πράγματι υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις πριν τη συμφωνία, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση των βουλευτών του κόμματός του που δεν στήριξαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες τις επιλογές της κυβέρνησης είπε: «Προτείνω επίσης όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να δεσμευθούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιώτυπου δυισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει οτι στηρίζει την κυβέρνηση».

Και έσπευσε να προσθέσει: «Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί να τα έχεις όλα.Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ