Λαγκάρντ:«Πρέπει να βρούμε λύση, τώρα είναι οι Έλληνες που πρέπει να αποφασίσουν»

Λαγκάρντ:«Πρέπει να βρούμε λύση, τώρα είναι οι Έλληνες που πρέπει να αποφασίσουν»
Ανυποχώρητοι φαίνεται πως είναι οι δανειστές της Ελλάδας σχετικά με τις απαιτήσεις τους, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Φέρονται να έχουν θέσει στον Αλέξη Τσίπρα διορία να απαντήσει επί ενός σχεδίου το οποίο ετοίμασαν στην Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ -που συνοδευόταν από τον Πολ Τόμσεν και τον Τζέρι Ράις- απαίτησε από όλους πλήρη συσκότιση στην πληροφόρηση πριν τους ενημερώσει και στη συνέχεια φέρεται να τους είπε ότι η μπάλα είναι αποκλειστικά στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς.

"Πρέπει να βρούμε λύση", φέρεται να είπε και "τώρα είναι οι Έλληνες που πρέπει να αποφασίσουν".

Όπως μετέδωσε το Mega από την Ουάσινγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πολύ προσεκτική και φαίνεται πώς έκανε ενημέρωση "πλατιάζοντας", χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα στη συνεδρίαση αυτή του ΔΣ του Ταμείου δεν αντιπροσωπεύτηκε, ωστόσο κάποια στιγμή φάνηκε ο παραιτηθείς εκπρόσωπος κ. Κατσάμπας να εισέρχεται στο κτίριο χωρίς να συμμετέχει σε αυτή. Παραμένει άγνωστο εάν ετοίμασε κάποια έκθεση και την έστειλε στον Γ. Βαρουφάκη και στο Μαξίμου ή εάν την έκθεση ετοίμασε ο Ιταλός αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ, κ. Κοταρέλι που ατύπως εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει το Ταμείο, η κα Λαγκάρντ φαίνεται πως έκανε μια τακτική υποχώρηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ανώτερος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε μετά τη συνεδρίαση ότι "είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από χθες και λιγότερο από αύριο".

Σε ερώτηση του MEGA για το εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: "Είναι απλά μαθηματικά, πρέπει να υπάρξει λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσο οδεύουμε προς την προθεσμία, τόσο πιο κοντά έρχεται, υπάρχει κάτι νέο σε αυτό που σας είπα". Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Από άλλες πηγές, που έχουν πρόσβαση στο Ταμείο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προέκυψαν τα εξής:

* Η συνεδρίαση ήταν εντελώς ανεπίσημη. Συνήθως, μετά τις επισκέψεις της στο εξωτερικό, η κ. Λαγκάρντ ενημερώνει τα μέλη του Δ.Σ. για τις συζητήσεις της. Αυτή τη φορά, και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, όπως ειπώθηκε, επέλεξε να το πράξει μέσα σε 18 ώρες από την πενταμερή του Βερολίνου

* Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ειπώθηκε από μέλος ευρωπαϊκής χώρας ότι «όλα συμβαίνουν πίσω στο σπίτι», εννοεί στην Ευρώπη

* Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η παρουσίαση της κατάστασης από την κ. Λαγκάρντ «μπέρδεψε λίγο» τα μέλη του Δ.Σ., διότι «το μήνυμα της ήταν λίγο ασαφές»

* Υπήρξε μεγάλη πίεση να μην διαρρεύσει τίποτε αυτή τη φορά. Η κ. Λαγκάρντ πριν αρχίσει την ενημέρωση έκανε έκκληση στα μέλη του Δ.Σ. να τηρήσουν την εμπιστευτικότητα.

* Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι είμαστε κοντά στo τέλος της προθεσμίας, αλλά τόνισε πως δεν ξέρουμε τι θα κάνει η Ελλάδα

* Οι πηγές μας υποθέτουν ότι υπήρξε συζήτηση και για τη βιωσιμότητα του χρέους

* Η κ. Λαγκάρντ για πρώτη φορά ήταν γενικόλογη, και άφησε την εντύπωση ως να αναιρούσε κάποια πράγματα που είπε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ