Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη το 2015 υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη το 2015 υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός
Τον προϋπολογισμό του 2015 θα βαρύνει τόσο η δαπάνη για την καταβολή 13ης σύνταξης σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 700 ευρώ όσο και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Άμεσα θα υλποποιηθεί επίσης το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με παροχή στέγασης, σίτισης, ηλεκτροδότησης και δωρεάν περίθαλψης στους έχοντες ανάγκη. Αντίθετα, για σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού μέχρι το τέλος του 2016 έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ενώ δεν προσδιόρισε χρονικά το πότε θα αυξηθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ μέσα από την καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια "συμφωνία γέφυρα" με τους ευρωπαίους εταίρους μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου μέχρι τότε να υπάρξει χρόνος για τη σύναψη ενός νέου "συμβολαίου" με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά από μηδενική βάση ενώ προανήγγειλε την επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων κλπ "από το πρόγραμμα προσλήψεων του 2015 ώστε να μην υπάρξει κόστος για τον προϋπολογισμό" όπως είπε.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, ότι θα αποσυμφορηθεί άμεσα η δημόσια διοίκηση από το στόλο των μετακλητών υπαλλήλων και των συμβούλων των υπουργών, ότι θα επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες.

«Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια υπουργών και βουλευτών, όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, θα δοθεί εντολή για να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα, καθώς και ότι θα υπάρξει περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε νέο κώδικα για τους δημόσιους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο.
Επιπλέον, όπως είπε, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, αλλά και ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

«Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

«Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια», είπε, επίσης, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει να αποδοθούν».

Τι αλλάζει στην φορολογία

Υποσχέθηκε ακόμη σταθερό, απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας όπως και η μεταβίβαση στεγαστικών δανείων σε κεφάλαια εκτός τραπεζών χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη.

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μην υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας καθώς και καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ είπε ότι επιστρέφει, στο τέλος του 2015, η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Εξωτερικές υποθέσεις

Αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικα «μακριά από εμπορικούς πολέμους», ενώ δεσμεύθηκε για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ