Το κόστος της Ουκρανίας για την Ελλάδα μέσω... ΝΑΤΟ και η νέα γενναία χρηματοδότηση των συντάξεων

Το κόστος της Ουκρανίας για την Ελλάδα μέσω... ΝΑΤΟ και η νέα γενναία χρηματοδότηση των συντάξεων

Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και το κόστος συντήρησης τους

Σε τόνο (προ) εκλογικό

Μόλις προχθές ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε μέτρα 800 εκ για το 2025, εκ των οποίων τα 400 εκ είναι αυξήσεις συντάξεων. Η κυβέρνηση ήδη έχει αυξήσει τις συντάξεις κατά 600 εκατ. ευρώ και θα προσθέσει άλλα 400 εκ για το 2025, δηλαδή συνολική αύξηση κατά 1 δις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, όταν ξέρουμε όλοι ότι το συνταξιοδοτικό δεν είναι βιώσιμο, έχει τεράστια ελλείμματα που τα καλύπτει ο προϋπολογισμός με κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 14 δις.

Έχουν δώσει 1 δις σε αυξήσεις δημοσίων υπαλλήλων και άλλο ένα 1 δις σε συντάξεις, όταν την ίδια στιγμή το κράτος έχει 3 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες(επιστροφές φόρων+ προμήθειες του δημοσίου), υποχρηματοδότηση σε υγεία και παιδεία, στεγαστική κρίση και πρόβλημα συντήρησης υποδομών. Για την στεγαστική κρίση, το κράτος έχει απλά το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω", με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα "ανοίξουν" 12.500 κλειστά σπίτια μετά από ανακαινίσεις και έργα συντήρησης.

Και εγώ ρωτάω: αφού η κυβέρνηση έχει λεφτά και το δημοσιονομικό περιθώριο, γιατί δεν αυξάνει τον προϋπολογισμό του προγράμματος στα 150-200 εκ με σκοπό να "ανοίξει" 40-50.000 κλειστά σπίτια; Για να μην πιάσουμε το θέμα των δημογραφικών πολιτικών για το τεράστιο υπαρξιακό πρόβλημα της υπογεννητικότητας, όπου η κυβέρνηση έχει λάβει συνολικά μέτρα 800 εκ από το 2018, ενώ παράλληλα δίνουμε 14 δις σε κρατικές επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνουμε τις συντάξεις κατά 1 δις μέσα σε μια διετία.

Λανθασμένες προτεραιότητες για ψηφοθηρικούς λόγους. Και πάνω σε όλα αυτά, διαβάζουμε τις πρόσφατες ειδήσεις από το ΤΕΕ (τεχνικό επιμελητήριο) ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ πρόγραμμα συντήρησης υποδομών...μέχρι που ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου δόθηκαν λεφτά για την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει ότι μέσα σε αυτό το έργο θα καταγραφούν ΟΛΕΣ οι υποδομές της χώρας, όπου αναφέρει ότι βρίσκονται σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση.

Μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, θα πρέπει να προκύψει ένας νέος προϋπολογισμός στο υπουργείο υποδομών σχετικά με την συντήρηση υποδομών, που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σε όλη την ιστορία του ελληνικού κράτους. Το κράτος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΕΑ ποιες κρατικές υποδομές θέλουν συντήρηση ή όχι, γιατί πολύ απλά δεν είχε καταγράψει ποτέ τις υποδομές του, πριν την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.

ΝΑΤΟ: Πόσο θα μας κοστίσει η Ουκρανία;

Επιπλέον πρόβλημα για την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Ιούλιος) θα τεθεί ζήτημα έγκρισης προϋπολογισμού 100 δισ. για την Ουκρανία, "λογαριασμό" που θα κληθούν να πληρώσουν αναλογικά τα μέλη της Συμμαχίας. Ο.Κ, αυτό έρχεται σε μία προσπάθεια που η Ευρώπη επιχειρεί στροφή στην "άμυνα", προσπαθεί να αναπτύξει πολεμική βιομηχανία. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Πάολο Τζεντιλόνι, (Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης) πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για "αμυντικές δαπάνες".

Ειδικότερα, σε ότι μας αφορά το βάρος θα έρθει να προστεθεί στο υφιστάμενο. Σε μία συγκυρία που η Αγκυρα κλιμακώνει τον αναθεωρητισμό της. Σε αυτό το ευρύτερο περιβάλλον η επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί τα επερχόμενα. ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Τι σημαίνουν αυτά; Συνδυαστικά με την οριακή ανάπτυξη ή και ύφεση χωρών της ευρωζώνης «χτυπά» ήδη στις εξαγωγές. Στα υπόψη, καθώς πολλές εισηγμένες εξαρτούν τα μεγέθη τους με τις πωλήσεις τους εκτός συνόρων, κάτι που θα καθιστούσε επιτακτική την υποχρέωση των εισηγμένων να δημοσιοποιούν τα οικονομικά αποτελέσματα πιο εμπρόθεσμα.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ