Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων

Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων

Αισιόδοξος και για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση του ότι έχουμε φτάσει κοντά στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων, σήμερα (5/4), στην ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η ελληνική οικονομία και και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα.

JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες για τους επενδυτές παρά τον εκλογικό κίνδυνο

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι μπορούν να διαδραματίσουν διπλό ρόλο στον μετριασμό και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αφενός, ως διαχειριστές κινδύνων, αλλά και ως επενδυτές, που κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε δράσεις που συμβάλλουν στις κλιματικές πολιτικές, το μετριασμό και την προσαρμογή.

Για την ιδιωτική ασφάλιση, ο διοικητής της ΤτΕ, επισήμανε ότι η πανδημία, καθώς και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ανέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία το έλλειμμα ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων καταναλωτών. Κυρίως, όμως, ανέδειξαν ότι το έλλειμμα αυτό εν μέρει μόνο οφείλεται στις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις για την ασφάλιση. Όπως είπε, «το έλλειμμα οφείλεται κατά βάση σε μια αδυναμία του κράτους να αναγνωρίσει την ιδιωτική ασφάλιση ως μέσο προστασίας από οικονομικές επιπτώσεις που συνεπάγονται προσωπικοί ή επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και μάλιστα συμπληρωματικό, και όχι ανταγωνιστικό, των υφιστάμενων κρατικών και κοινωνικών μηχανισμών».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ