Ενισχύονται τα ομόλογα, υποχωρούν οι αποδόσεις τους, μετά την διάσωση της Credit Suisse

Ενισχύονται τα ομόλογα, υποχωρούν οι αποδόσεις τους, μετά την διάσωση της Credit Suisse

 Θετικά αντιδρά από το πρωί η αγορά ομολόγων μετά την χθεσινή ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Ελβετικής Τράπεζας Credit Suisse.

Οι επενδυτές στρέφονται στα κρατικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν ασφαλές καταφύγιο με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κινούνται ανοδικά και οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.

Είναι ενδεικτικό ότι στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 4,05%, από 4,19% που ήταν την Παρασκευή.

Αντιστοίχως κινούνται και οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων της Ευρωζώνης με εκείνη του 10ετούς Γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί στο 2,06%..

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα η σημερινή τους άνοδος οφείλεται εν μέρει και στην επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αμετάβλητη στο Ba3. Ωστόσο αναθεώρησε ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο βασικός μοχλός για την αλλαγή των προοπτικών σε «θετικές» είναι η πρόβλεψη για μία περίοδο υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από ό,τι την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης στη διακυβέρνηση και προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα που αποδίδουν πιο εμφανώς καρπούς, αναφέρει ο Moody's.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλλουν σε σημαντική μείωση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Moody's.

Συγκεκριμένα, η Moody's αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από επενδύσεις, τόσο μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ιδιωτικών επενδύσεων. Μαζί με τις επιπτώσεις των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων -οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος - και τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης, αυτό είναι πιθανό να ανεβάσει τη δυνητική ανάπτυξη σε 2% έως 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ