ΗΠΑ:Η Fed αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί

 ΗΠΑ:Η Fed αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί

"Η διαδικασία να επιστρέψει ο πληθωρισμός πίσω στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο και μπορεί να είναι δύσκολη" δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δεσμεύτηκε σήμερα να συνεχίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η σταθερότητα των τιμών για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας την Τρίτη, ο διοικητής της Fed άφησε ανοικτή την πόρτα ακόμα και για μεγαλύτερες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων στο μέλλον, αν χρειαστεί.

"Αν συνολικά τα στοιχεία δείξουν ότι ταχύτερη σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής] δικαιολογείται, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ρυθμό των αυξήσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της η Fed επιβράδυνε το ρυθμό των αυξήσεων στα επιτόκια της, από 75 μονάδες βάσης το Νοέμβριο σε μόλις 25 μονάδες στις αρχές Φεβρουαρίου.

"Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δουλειά", ανέφερε ο επικεφαλής της Fed στην κατάθεση του. Όπως σημείωσε, αν και ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνει στο τέλος του περασμένου έτους, αυτό αντιστράφηκε τον Ιανουάριο. Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις λίγες ενδείξεις κάμψης των τιμών σε βασικές κατηγορίες του κλάδου των υπηρεσιών, εκτός της στέγασης, αν και αναγνώρισε ότι στην ενέργεια έχει υπάρξει σημαντική υποχώρηση των τιμών.

"Η διαδικασία να επιστρέψει ο πληθωρισμός πίσω στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο και μπορεί να είναι δύσκολη", προειδοποίησε.

Τα τελευταία στοιχεία σε απασχόληση, καταναλωτικές δαπάνες και μεταποιητική παραγωγή έχουν επίσης αντιστρέψει την προηγούμενη τάση αποδυνάμωσης που είχε ξεκινήσει στα τέλη του προηγούμενου έτους, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Συνολικά, αυτά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία "δείχνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων [της Fed] αναμένεται να είναι υψηλότερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής της Γερουσίας ότι η Fed δεν θα βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της όταν διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο. "Η ιστορική εμπειρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Θα διατηρήσουμε την ίδια πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά μας", υπογράμμισε.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 450 μονάδες βάσης συνολικά από τον Μάρτιο του 2022 όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της. Ο Πάουελ σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από αυτές τις αυξήσεις δεν έχει φανεί ακόμα στην οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε τους Γερουσιαστές ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει πως οι αποφάσεις της επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

"Οι συνάδελφοι μου και εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκαλεί μεγάλες δυσκολίες και παραμένουμε προσηλωμένοι στο να επιστρέψει στο στόχο του 2%", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ