Ελληνικές εξαγωγές: Στόχος νέο ρεκόρ 70 δισ. ευρώ το 2023

Ελληνικές εξαγωγές: Στόχος νέο ρεκόρ 70 δισ. ευρώ το 2023

Μετά το νέο ρεκόρ του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά

Με στόχο νέα ρεκόρ το 2023 και εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία και την προοπτική των ελληνικών εξαγωγών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διοργάνωσε σήμερα, 1η Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens, το ετήσιο Φόρουμ με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Μετά το νέο ρεκόρ του 2022, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν βάλει πλώρη για νέα υψηλά, τα οποία μπορούν να υπερβούν, με στοχευμένες κινήσεις, τα 70 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, αλλά και όλοι οι ομιλητές στο προγραμματισμένο αυτό συνέδριο εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και τη συμπαράστασής τους στους τραυματίες και στους οικείους τους.

Στην ομιλία της η κ. Σακελλαρίδη καταρχήν σημείωσε στον χαιρετισμό της: «Όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας», αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι, οι ελληνικές εξαγωγές για άλλη μια χρονιά σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ, από 40 δισ. ευρώ το 2021 με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η κυρία Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για τη διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10%, ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών, αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη», αλλά και στη συνέχεια της εξωστρεφούς τροχιάς ανάπτυξης το 2023, αναφέρθηκε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας». Πρόκειται, προφανώς, για μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, συμπλήρωσε, ενώ ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023.

Με τη σειρά του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε στον ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών και στα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εξαγωγείς, ενώ υπογράμμισε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής για περιορισμό της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ