Υπό τη σκιά ενός χρόνου πολέμου η συνάντηση των επικεφαλής των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου

Υπό τη σκιά ενός χρόνου πολέμου η συνάντηση των επικεφαλής των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου

Οι επικεφαλής αξιωματούχοι από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου ξεκινούν δύο ημέρες επίσημων συναντήσεων στην Μπανγκαλόρ εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και αυξανόμενων αμφιβολιών ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχότερα έθνη.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εκφώνησε ομιλία της τελευταίας στιγμής στη συγκέντρωση το πρωί της Παρασκευής, αναγνωρίζοντας τις «σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» και τις «αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις» που θολώνουν τις συνομιλίες, χωρίς να κατονομάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου από τη Ρωσία ήταν «το πιο σημαντικό πράγμα» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς κατηγόρησε αξιωματούχους της Μόσχας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 ότι είναι συνένοχοι στις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία.

Η συγκέντρωση συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος διχάζει τους παρευρισκόμενους στις συναντήσεις μεταξύ ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ζητά ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία και αύξηση της πίεσης στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκείνων που θα προτιμούσαν να μην μιλήσουν για αυτό.

Το χάσμα φάνηκε χθες Πέμπτη, καθώς η Ιαπωνία που φιλοξενεί την G-7 πραγματοποίησε συνάντηση των αντιπροσωπειών αυτής της ομάδας και παρουσίασε μια δήλωση με νέα καταδίκη της Ρωσίας και διέθεσε περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία.

Αντίθετα, ινδοί αξιωματούχοι πιέζουν να κρατήσουν τον «πόλεμο» μακριά από οποιαδήποτε τελική δήλωση από τις συναντήσεις και παραμένουν πεπεισμένοι ότι μπορούν να παραδώσουν ένα παραδοσιακό ανακοινωθέν στο τέλος των συναντήσεων και όχι μια αποδυναμωμένη δήλωση του προέδρου.

Εκτός από τον πόλεμο της Ρωσίας, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν έντονες μετά το επεισόδιο με το κατασκοπευτικό μπαλόνι. Και αυτές οι διαιρέσεις διαχέονται στα κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αναδιάρθρωσης του χρέους για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος που βρίσκονται σε κίνδυνο.

"Η εμπιστοσύνη στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει διαβρωθεί", δήλωσε ο Μόντι. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι καθυστέρησαν να μεταρρυθμιστούν. Εναπόκειται τώρα σε εσάς — τους θεματοφύλακες των κορυφαίων οικονομιών και νομισματικών συστημάτων του κόσμου να επαναφέρετε τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία».

Ευρύτερα ερωτήματα πλανώνται γύρω από το πώς θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν αυτοί οι πολυμερείς δανειστές - ειδικά η Παγκόσμια Τράπεζα - με τη Γέλεν να ζητά περισσότερη μόχλευση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερη εστίαση σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα παρά σε μεμονωμένα έργα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον διορισμό του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard Inc. Ajay Banga για να διαδεχθεί τον απερχόμενο David Malpass ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας - μια θέση που παραδοσιακά κατέχει ένας Αμερικανός με τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο μέτοχο.

Οι συναντήσεις της Παρασκευής στην Μπανγκαλόρ, παλαιότερα γνωστή ως Μπανγκαλόρ, ξεκινούν με έναν μαραθώνιο τριών ωρών συζητήσεων σχετικά με την παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ