Η Τουρκία αναστέλλει τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο

Η Borsa Istanbul αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων Πρώτη αναστολή συναλλαγών στην Κωνσταντινούπολη σε ολόκληρη την αγορά από το 1999

Η Τουρκία αναστέλλει τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο

Το χρηματιστήριο της Τουρκίας ανέστειλε την Τετάρτη τη διαπραγμάτευση μετοχών για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, μετά από ένα βαθύ sell-off που προκλήθηκε από δύο τεράστιους σεισμούς.

Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο δείκτης εισήλθε σε bear-market έδαφος την Τρίτη, καθώς οι απώλειες αυξήθηκαν μετά τους δίδυμους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας.

"Το χρηματιστήριο μας αποφάσισε να σταματήσει τις συναλλαγές σε μετοχές, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης", ανέφερε η Borsa Istanbul σε δήλωσή της στις 11:01 π.μ. τοπική ώρα, μετά από δύο αυτόματους διακόπτες ισχύος σε ολόκληρη την αγορά. Δεν είπε πότε θα ξαναρχίσουν οι συναλλαγές.

"Σε περιόδους καταστροφών όπως αυτή, η αναστολή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο είναι μια καλύτερη απόφαση προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές", δήλωσε ο Haydar Acun της Marmara Capital.

Οι μνήμες του 1999, όταν σεισμικές δονήσεις έπληξαν τον βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί επίσης να τροφοδοτούν τον πανικό μεταξύ των εμπόρων λιανικής. Οι συναλλαγές σε τουρκικές μετοχές ανεστάλησαν για μια εβδομάδα εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ