Νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια από την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Τα επιτόκια χρειάζεται να ανέβουν σημαντικά σε σταθερή βάση

Νέα αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα και δεσμεύτηκε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι κατά το ποσό αυτό τον επόμενο μήνα για να διασφαλίσει ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα επανέλθει στον στόχο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως αναμενόταν, αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%, το υψηλότερο από το 2008. Προειδοποίησαν ότι η πιο επιθετική περίοδος νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ δεν έχει γίνει - ακόμη και καθώς οι τιμές της ενέργειας βυθίζονται και η Federal Reserve μετριάζει τον ρυθμό των δικών της αυξήσεων.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. «Στη συνέχεια θα αξιολογήσει την επακόλουθη πορεία της νομισματικής πολιτικής της».

Παράλληλα με τη δέσμευσή της για τα επιτόκια, η ΕΚΤ έδωσε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια), επιβεβαιώνοντας ένα μηνιαίο ανώτατο όριο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου για το χρέος που λήγει και επιτρέπεται να λήξει.

Το ευρώ υποχώρησε μετά την απόφαση της ΕΚΤ, διαπραγματευόμενο 0,2% στα 1,097 δολάρια. Οι χρηματαγορές πρόσθεσαν στα στοιχήματα για αύξηση μισής μονάδας τον Μάρτιο, αν και περιόρισαν τα στοιχήματα στο αποκορύφωμα του κύκλου σύσφιξης κάτω από το 3,5%.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης ακολουθεί μια σειρά ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων, που δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού και υποχωρούν οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη των 20 μελών - παρά τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στο κατώφλι της.

Ήταν μια πολυάσχολη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες. Εκτός από την απόφαση της Τετάρτης από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με μικρότερη αύξηση τριμήνου, η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε άλλη μια αύξηση μισής μονάδας νωρίτερα σήμερα.

Ακόμη και μετά από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ — στο 8,5% — παραμένει υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της ΕΚΤ. Επιπλέον, ένα μέτρο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές έχει κολλήσει σε ρεκόρ.

Ο επίμονος δομικός πληθωρισμός έχει ωθήσει γεράκια όπως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot και ο Robert Holzmann της Αυστρίας να εικάζουν εάν τα βήματα μισής μονάδας θα πρέπει να συνεχιστούν στο δεύτερο τρίμηνο - ειδικά καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν έχει ακόμη πλήξει αισθητά την οικονομία.

Αλλά τα περιστέρια στο Διοικητικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνουν τον Ιταλό Ignazio Visco και τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, σηματοδοτούν την προτίμηση για πιο σταδιακά βήματα, αρχής γενομένης ήδη από τον Μάρτιο.

Μπορούν να επισημάνουν μια θερμή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τον καιρό, η οποία αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα παύση στον κύκλο σύσφιξης της Τράπεζας του Καναδά τους δίνει περαιτέρω πυρομαχικά.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ενόψει της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας ότι το μάντρα της για την ΕΚΤ ήταν «να παραμείνει στην πορεία» και οι οικονομολόγοι βλέπουν περισσότερα να έρχονται.

Έρευνα του Bloomberg τον περασμένο μήνα προβλέπει αυξήσεις 50 και 25 μονάδων βάσης για τον Μάρτιο και τον Μάιο. Αυτό θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει μέχρι τα μέσα του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ